galéria megtekintése

Stand-up tragedy

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 29. számában
jelent meg.


Uj Péter

„De a magyar szellem, a magyar értelem, a magyar művészet és műveltség lélegzete nyugati. Nem orosz, de még csak nem is amerikai. Aki hozzánk szól, az – minden nagyságuk dacára – nem annyira Tolsztoj vagy Dosztojevszkij, hanem egy Dante, egy Shakespeare, egy Pascal, egy Goethe, egy Tocqueville. A Nyugat gyakran volt a keresztünk, de vállalnunk kell, mert az a csillagunk is.” (John Lukacs, Népszabadság 2014. január 15.)

Nem győzök ámulni. Ámulni? Nem is elég pontos ez. Esik, mit esik, zuhog lefele az állam, percről percre, mintha dézsából öntenék. Hogy micsodákat tetszenek beszélni legitt? Hogy kettős mérce folyik? A kettős mérce csimborasszója van piedesztálra emelve hanyatlónyugatilag? Tetszettek volna ’56-ban kitiltani? Hol voltak bezzeg, amikor gyurcsánytakarodj? Amerika nem a barátunk? Kihátrálni a micsodából?

Ember esze megáll. A magával ragadó szónoknak vagy eredeti gondolkodónak még legszűkebb rajongói körében sem nevezett Vona Gábor egyik, sőt egyetlen bonmot-ja örvénylik körülöttünk: Magyarországon a többség jobbikos, csak még nem mindenki tudja.

 

Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan, ilyen messzire jutunk a legcsurkaistvánibb értelemben vett magyar úton. Csurka talán népszerűsége csúcsán, amikor még tízezreket vezényelt a rádió vagy a televízió elé, esetleg a Hősök terére, szóval még akkor is csak nagyon beborozva merhetett ábrándozni arról, hogy egyszer majd magyar kormánytagok, csúcspolitikusok, kormánylapok gargalizálják azokat a frázisokat, amelyeket akkoriban a Magyar Fórum obskúrusabbnál kótyagósabb szerzői deliráltak.

Lassan az atlantistából is szitokszó lesz, mint a liberálisból. Úgy voltam vele sokáig, hogy nem lehet ezt komolyan venni. Hogy ez nem ideológia, nem valami átgondolt, kitalált rendszer, hanem csupán a pillanatnyi hatalomtechnikai igény szerinti verbális eszközök halmaza, újra- és újrateremtése, hetente leváltható, kifordítható rögtönzések, mivel folyamatos rögtönzésben vannak, egyfajta stand-up ez, de nem comedy, hanem tragedy.

Aztán most mégis az látszik, hogy nem tudnak megállni. Rácsavarodtak a saját dumáikra, mint a vattacukor a hurkapálcára, egyre csak csavarják, és nem bírnak már szabadulni. És mennek utánuk sokan, mint megannyi karizmatikus-kisegyházi felekezetezgető, önigazolásból, öncsalásból, lustaságból, érdekből ebből-abból, mindegy.

De érdemes lesz ezt még vizsgálni: hogyan is váltotta le hónapok, hetek alatt két évszázados hagyományra visszatekintő, átgondolt, alapos oroszellenességét a magyar nemzeti romantika? Hogyan lopta el Putyin, ez a szexi férfi, szinte váratlanul a magyarok szívét? (Még ha csak a szívét… most aláírnám.)

Érvelni minek már? Amikor tudjuk, hogy Lázár János szuperállamtitkár nem a biturbós Zaporozsecéhez igényelt állami lézerblokkolót, hanem hát az áruló, cserbenhagyós, tiszteletlen, szemét nyugatnémetek alattomos luxusautójához. Amikor a kereskedelmi rádióban romlottnyugatozó, globalistázó róm. kath. méltóság pontosan tudhatja, hogy egyháza a Nyugat maga, kétezer éves globalizációs siker, és némely, számunkra különösen fontos szentjei éppen a nyugatiságért, a Nyugatért haltak vértanúhalált (keleti hordák kardja által, mondjuk).

És ironice, amikor ezek a veretes gondolatok világgá kürtölődtek, hát éppen osztrák vasutasoknak kellett kiszabadítaniuk sok száz összezsúfolódott magyar utast a bécsi gyorsról, mert mentek vásárolni a négynapos ünnepre, igen, Bécsbe, nem Moszkvába.

Ahogy a nagy hatalmú politikusfeleségek (akiknek a szülei bármikor készek finanszírozni a politikai elit ingatlanvásárlásait) is mintha Párizsba és Londonba szeretnének járni shoppingolni, nem a GUM áruházból szoktak képeket posztolni a Facebookra vagy az Instára.

Azért utál bennünket a Nyugat meg az Amerika, mert nem vagyunk többé bólogatójánosok, mondta János. Az oké, de mondjuk azt is kipróbálhatnánk, hogy nem vagyunk se bólogató-, se korrupt-, kellemetlen-, arrogáns-, köcsögjánosok. Na, akkor mit szólnak? Meg lennének lepődve.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.