galéria megtekintése

Stadion vagy börtön

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 30. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Az elítélteket nem lehet embertelen körülmények között tartani – üzente a kormánynak az Alkotmánybíróság. A testület – ha csak minimális többséggel is – elfogadhatatlannak tartja ugyanis azt a rendelkezést, amely szerint a zárkában a fogvatartottaknak „lehetőség szerint” legalább három négyzetméternyi mozgásteret kell biztosítani. E passzust jövő márciustól nem lehet alkalmazni, mert abból akár az is következhet, hogy ez a terület akár nulla négyzetméter is lehet.

Civilizált országokban ez nem megy. Az Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód elleni bizottsága szerint a többszemélyes zárkákban a minimális élettér fejenként nem is három, hanem négy négyzetméter. A strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata megengedőbb, számára az alapkövetelmény három négyzetméter. Igaz, ez alatt büntet. Miközben nálunk egy főre átlagosan alig több mint két négyzetméter jut – az osztrák börtönökben ötször ennyi a hely –, emiatt már több ügyben kártérítésre is kötelezték a magyar államot.

Mondhatnánk erre, hogy senkit nem kényszerítenek bűncselekmény elkövetésére, és ha valaki szembemegy a törvényekkel, vállalja is a következményeket. Nem azért zárják be, hogy jól érezze magát. Ez elfogadható érvelés, másfelől minden tisztességes államnak törekednie kell arra, hogy börtönbüntetése során senki ne szenvedjen el a fogva tartással szükségszerűen együtt járó gyötrelmek mellett további kínokat.

 

A szabadságelvonás éppen elég büntetés, amit embertelenség más szankciókkal tetézni. Ezért a rabok már nem talpig vasba verve morzsolják az időt, s nem kenyéren és vízen tartják őket. A testi fenyítés és a csonkítás sincs szokásban. Az elítélteknek pedig jár annyi, hogy anélkül állhassanak fel a priccsükről, hogy rögtön rabtársukba ütköznének. Európa már csak ilyen hely...

Abba más állam vagy szervezet nem szólhat bele, hogy egyes jogsértésekért hány év börtön jár. Nálunk például az elkövetők években mérhetően többet kockáztatnak, mint más uniós tagállamokban. Sőt a rendpártiság nevében rács mögé kerülhetnek a szabálysértők – gyerekek is –, a pitiáner tolvajok, az első bűntényesek. A tényleges életfogytiglan Európa szemében vitatott, mert senkit nem lehet megfosztani a szabadulás reményétől.

Más kötelezettség nemzetközi egyezményekből nem következik. Bárkire bármilyen ítélet kiszabható, ha azt törvény lehetővé teszi, és van lehetőség jogorvoslatra. Az új büntetőpolitikának – amely szerint már-már minden jogsértőt be kell csukni – egyetlen korlátja marad: annak, akit lecsuknak, biztosítani kell legalább három négyzetméternyi teret. Ma viszont a több mint 18 ezer fogvatartott közül csaknem hatezernek nincs is helye. Ennyi embernek a Puskás stadion árából, nagyjából százmilliárd forintból lehetne új börtönöket építeni.

Mellesleg a középkori – akkoriban sem sok eredményt hozó – szigor helyett vissza is lehetne térni a XXI. századba, ahol börtönbüntetést csak végszükségben rónak ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.