galéria megtekintése

Spotlight

5 komment

Lévai Katalin

Kiss László ötvenöt évvel ezelőtti bűntettének és az egész gyomorforgató ügynek, amivé az mostanra fejlődött, lehet egy nagy pozitívuma: megtörhet egy újabb tabu. Az úszószövetségnek még Kiss ­lemondását megelőző közleményéből tudjuk, hogy az egész szakma ismerte Kiss múltját.

Úgy írják ezt, mintha ettől a tett ­bagatellizálható lenne – pedig csak azt ismerik be, hogy évtizedek óta cinkosságot vállalnak egy sok évvel ezelőtti rossz döntéssel, miszerint a csoportos nemi erőszakot elkövetett Kiss gyors szabadulása után azonnal folytathatta edzői karrierjét, gyerekeket, fiatal lányokat taníthatott úszni. A szülők nem tudtak a múltjáról, mivel azt a szakma saját titkának tekintette, amiről legfeljebb egymás között pusmogtak az öltözőkben vagy edzés után a sörözőben.

A hatvanas években más volt a jogszabályi környezet és a nemi erőszak jogi és társadalmi megítélése. A szakemberek, intézmények, kutatások, adatok és értékelések teljes hiá­nya, a fogalmi tisztázatlanságok és az erőszak gyakori elhallgatása ­miatt a közvélemény sokkal megengedőbb volt az elkövetőkkel szemben. Ha egy nőt megerőszakoltak, őt tartották hibásnak, neki kellett szégyenkeznie és a traumával egyedül megbirkóznia. Őt vádolták: nyilván kihívóan viselkedett, rosszkor volt rossz helyen stb.

 

Azóta kutatások, képzések, női szervezetek és szépírók munkái révén már tudjuk, hogy ez a legsúlyosabb bűnök egyike, tönkreteheti az áldozat egész életét, darabokra ­törheti személyiségét, s hogy az elkövetőnek sajátos viszonya van az erőszakhoz és a testhez. Ezért is súlyosan aggályos a nemi erőszakot elkövető férfit gyerekek, fiatal lányok körében végzett munkára alkalmazni. Világsztárok, kosarasok, bokszolók karrierje tört ketté, amikor erőszakos cselekedeteikre fény derült. A jogszabályok szigorodtak, az áldozatok védelme megerősödött, vannak a témára szakosodott szakemberek, intézmények.

Ám a gyakorlatban kevés változás történt, ezt bizonyítja az úszószövetség közleménye is: maradjon csak minden a régiben, legyen továbbra is Kiss a példakép, hiszen annyi bajnokot adott a hazának. Csakhogy itt a gyerekeinkről, az unokáinkról, mindannyiunk emberi méltóságáról van szó.
Gyurkó Szilvia, az UNICEF gyermekjogi igazgatója egy 2014-es kutatás alapján cikket tett közzé, melyben rávilágított egy eddig súlyosan elhanyagolt területre: a gyermekeket érő erőszakra a sport világában. A 886 válaszadó 73%-át érte érzelmi bántalmazás, 38%-át fizikai erőszak, 31%-át szexuális zaklatás, és 15% szenvedett el megalázó beavatási szertartást. Vagyis az edzőtermekben és az uszodákban az erőszak mindennapos dolog, amire eddig senki nem figyelt oda, illetve az erről létező tudását nem tette közkinccsé.

Magyarországon 2005 óta a gyerekek testi fenyítésének minden formája tilos, s aláírtuk azt az ENSZ-egyezményt is, mely kimondja, hogy a gyermekek ellen elkövetett erőszak veszélyezteti a gyermek egészségét, fejlődését, és tartós lelki károkat okozhat, különösen akkor, ha bizalmon alapuló kapcsolatban következik be. Az edzőket nyilván nem foglalkoztatja, miket írunk alá, de minket szülőket nagyon is izgat, hogy a gyerekeinket erőszak éri.

Nekünk kell megvédenünk őket, akik nem fogadjuk el, hogy az erőszakot a sportélet természetes velejárójának tekintsék, mert nincs annyi aranyérem, ami feledtetni tudná gyerekeink szenvedését és megalázását. Nem fogadhatjuk el, hogy olyan embert állítsanak példaképül a gyerekeink elé, aki az erőszak ilyen visszataszító fajtáját követte el, és nem fogadhatjuk el a „cél szentesíti az eszközt" értékrendet sem, amelynek nevében megnyomoríthatják a fiatal sportolók lelkét és fizikumát. Ha az erőszakot elszenvedett gyerekek egyszer beszélni kezdenek, akkor a sport világából éppen­úgy dőlnek majd ki a csontvázak, mint a ­papi világból. De a sportélet tisztább, tisztességesebb lesz.

A szerző szociológus

*

A Fórum rovatban megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenn tartja magának a jogot, hogy meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.