galéria megtekintése

Sötétség

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Ha egy kormány tevékenységét értékeljük, leragadhatunk ugyan az életszínvonal vagy a GDP alakulásánál, de az igazság másutt van: a jó hatalomnak a jövőt szolgáló döntéseket (is) kell hoznia, hiszen olyan erőforrásokkal gazdálkodik, amelyekre az utánunk jövők is joggal tartanak igényt.

Arról, hogy a rezsicsökkentés, az oktatási rendszer átalakítása, a közmunkaalapú „munkahelyteremtés”, az atomerőmű-bővítés eladható-e a jövő megalapozásaként, lehet ugyan vitatkozni, de talán létezik olyan pozitív jövőkép, amelybe ezek az intézkedések beleférnek, még ha nem hihető is feltétlenül.

A napelemek büntetőadóval sújtására azonban nincs olyan magyarázat, amely összhangba hozható bármiféle progresszió ígéretével. A minket körülvevő világban az energiaellátás évtizedeken, de talán éveken belül a helyben felhasznált energia helyben történő termelésére, az okos (a termelést a pillanatnyi igényekhez, a felhasználást az aktuális kínálathoz igazító) mérő- és energiaszállító rendszerekre, az energiapazarlás minimalizálására fog alapulni.

 

Mi pedig itt állunk majd a XX. század közepéről magunkkal hozott anakronisztikus dilemmákkal: hova építsünk ligniterőművet, mit kezdjünk a már ma is nyomasztó éjszakai áramfölösleg idején egy éjjel-nappal termelő új atomerőművel, és ösztönözzük-e a gazdagokat még nagyobb energiafogyasztásra az energiaárak csökkentésével. A sötétség, ami a sajátosan magyar energiavízióból sugárzik, dermesztő. Igazán félni azonban attól kell, hogy olyan emberek vezetik az országot, akik valószínűleg nem is értik, mi ezzel a gond.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.