galéria megtekintése

Sötétlik az ágazat

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Mintha éppen átszakadna az elkeseredés gátja az egészségügyben. Egyre többen csatlakoznak a fekete trikós nővérek mozgalmához, sőt már egész csoportok alakulnak, hogy tiltakozzanak az ápolók munkakörülményei, minden vonatkozásban kiszolgáltatott helyzetük, megmagyarázhatatlanul alacsony jövedelmük miatt. Nem is az elkeseredettség a meglepő, hanem a megmozdulás dinamikája. Azt ugyanis megrendítően régóta lehet tudni, hogy milyen ellentmondások feszítik a magyar egészségügyet, mitől szenved beteg, orvos és ápoló egyaránt.

Ezt a közös sorsot ismerték fel és utasították el két hete a fiatal szakorvosok, amikor közleményükben társadalmi támogatást kértek a hálapénzellenes harcukhoz. Rájöttek ugyanis, hogy amíg küzdelmük csak bérharcnak látszik (mert persze az is, de nem csak az), s így nem élvezi a szakmán kívüliek erőteljes támogatását is, képtelenség eredményt elérni. Ebben a helyzetben viszont úgy érzik, nekik nem marad más, mint a Nyugat, vagy ha nem, ha itt maradnak, akkor a Kelet és a szakmai feudalizmusban való hosszú alávetettség. A fiatal szakorvosok felháborodott kiáltása nem váltott ki különösebb visszhangot, nem úgy, mint az ápolónők fekete ruhás mozgalma, amellyel eredetileg a túlóradíjuk jogtalan visszatartása ellen tiltakoztak.

Lehetséges, hogy most náluk szakad át a gát. Ami nem is lenne annyira meglepő, mint amennyire az egészségügyi kormányzatot váratlanul érheti. Az ágazaton belül is kizsigerelt, alávetett és rosszul fizetett ápolókkal, akik a szó szoros értelmében a mocsokból kaparják ki a betegeket, sokkal könnyebb szolidaritást vállalni, mint azokkal az orvosokkal, akik között az éhbéren tartott röntgenesek mellett ott vannak például a maszekban százfelé rendelő, hálapénzzel kényeztetett nőgyógyászok is.

 

Ezt a különbséget nem feltétlenül érzi az egészségért felelős államtitkár, aki egyébként a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara márciusi nagygyűlése óta immár tiszteletbeli nővér is. Legalábbis nem vall különösebben nagy éberségre, hogy a szakállamtitkárság egy hang nélkül tűri a fővárosi nővérképzés fő bázisa, a Wallenberg szakiskola szétverését.

Az egyébként ugyancsak az „emberminisztériumhoz” tartozó iskolafenntartó ugyanis tényként közölte a szülőkkel, hogy szeptembertől az ezerkétszáz diákot és hetven szakképző pedagógust foglalkoztató intézményt hat részre szedik, és szétszórják egyebek mellett műszaki szakközépiskolák között. A Semmelweis Érdekvédelmi Egyesület emiatt súlyos szakmai aggályainak adott hangot: rendkívül károsnak, szakmaiatlannak és ostobának tartja a fenntartó döntését, amelyet az nem is kíván indokolni, hiszen ez nem kötelessége! „Ki fogja a döntéshozót és családját ápolni, gondozni, ha most az egészségügyi középfokú képzés utolsó bástyáját is ledöntik?” – kérdezik. Ahogy Zombor Gábort is arról, miért nem tesz semmit.

Itt is jogos a fekete trikó. Sötétlik az ágazat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.