galéria megtekintése

Sorskérdéseink

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A menekültválság elfed minden mást. Másutt is. Legfeljebb a Volkswagen cég nagy ívű svindlije fér oda mellé. Pedig lenne néhány más vitatémám, amelyek persze a mostani emberáradattal is kapcsolatban vannak.

1. Demográfiai válság van Európában. Fogy a magyar is. Ez nem természeti csapás, nem külső támadás. Ami minket illet, a kivándorlás okozta veszteséget még nem számították ki, pedig hosszú távon is megszenvedjük, hogy a legalkalmasabb és képzettebb emberek mennek el. Ők Nyugat-Európának dolgoznak, gyerekeket is nekik szülnek. A gazdaság állapota mellett a tömeges távozásnak a politikai légkör a fő oka. Épp azokból a középrétegekből mennek el, amelyeket a NER állítólag preferálna. Nem viselik el ugyanis a szabadsághiányt, a korrupciós légkört, a kilátástalanságot. Az itthon maradók szülési kedvét is befolyásolják a romló állapotok, a fiatal nemzedék előtti korlátok.

2. Válságban van a magyar oktatás, kultúra. A rendszer mindent központosító, túlszervező törekvése tönkreteszi a szabadság köreit. Ez, valamint a hivatalossá lett szegregáció lehetetlenné teszi a társadalmi mobilitást és a tehetséggondozást is. Az iskolai, egyetemi autonómiák megszüntetése jelzi a hatalom ideológiai törekvéseit, ahogy a film- és a színházi élet kisajátítása is. Ehhez járul a heves vágy a magyar múlt újraírására.

 

3. Válságban, sőt csődben van az egészségügy. Nemcsak hogy állami vezetőt nem találnak a szektornak, de lassan orvos, nővér sem lesz. Orvosegyetemeink külföldre képeznek. A magyar hallgatókat is.

4. Válságban van a nyugdíjrendszer. Egyre többször figyelmeztetnek a szakemberek a rendszer közelgő összeomlásával.

5. A közigazgatást a NER állandó izgalomban tartja, mert a hatalmat gyakorlók reformon azt értik, hogy minimális tapasztalattal rendelkező személyek kerülnek átcímzett szervezetek élére. Csakis a párt-, illetve vezérhűség számít. A legutóbbi államtitkárváltások jelzik, hogy a rendszerhű politikusokat is megbízhatatlanná nyilvánítják, ha kiderül, hogy számít nekik a szakmájuk.

6. Magyarország egyre lejjebb süllyed a korrupciós skálán.

7. A társadalomban uralkodó az utcai türelmetlenség, mások lenézése, a durva nyelv. A rasszizmus már nem is kódolja a mondanivalóját. Ezt a romlást, a szolidaritás hiányát jól láthatóvá tette a menekültválság. Igaz, most összekeveredett a régebbi antiérzésekkel. Viszont van civil szolidaritás, sokan segítenek másoknak, ahogy tehetik. Az egyházi hierarchia eközben megdöbbentően gyáva és közönyös. A hatalom pedig a gyűlölet kottájából játszik. Ezt plakátozza ki, erre idomítja híveit. Tessék csak beleolvasni a kormányközeli sajtóba, internetbe!

Ezt már olvasta?

Ezek lennének nálam a mai magyar sorskérdések. Persze beszélhetnénk az újabb földrablási tervről, az uniós pénzek elherdálásáról vagy a kaotikus budapesti közlekedési állapotokról. Európa pedig válságban van. És jönnek, csak jönnek a „migránshordák”! Ki küldi őket pont ránk?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.