galéria megtekintése

Söprés

2 komment


Uj Péter

Gázolok sípcsontig levélben a Rózsadombon az Apostol utcán lefele. Mindennap. A levél marad, nem söpörnek. Itt van a fél ország dzsídípíjének az iksz százaléka nekem, ebben az utcában, aztán nem söpörnek. Ki ér arra rá? Avar János, mi?!
Majd jön valami főkertes vagy a közterület vagy az isten tudja melyik hivataltól közmunkás, fölsöpri...

Nem söpörnek, pedig söprögetni jó. Amikor főállású unoka voltam, kifejezetten élveztem. Szolnokon, a Mária utcában óriási fák vannak, rengeteg levél, de söprögetni nemcsak a leveleket kellett, hanem mindig, mindent. Ősszel, tavasszal, nyáron, télen. Csikket, söröskupakot, féldecis dianás üveget, vakolatdarabot, havat, Sportszelet-papírt, de főleg port. Por mindig van. Ez egy poros ország.

Nagyapám, ahogy megjött a munkából, kibontotta a Kőbányait, megivott egy kis pohárral, és már ment is ki az utcára söprögetni. A söprögetésben persze nem maga a söprögetés, a talajon található fragmentumok entrópiájának csökkentése az élvezetes, hanem az utcán levés. A szocializálás, ahogyan újabban mondjuk, angolból visszafordítva katatón leiterjakabként. Támaszkodni a seprűnyélre, nézelődni, beleszívni a Fecskébe, orrot piszkálni, fütyörészni, megfuttatni a kutyát, köszöngetni a szomszédoknak, szóba elegyedni, megint rágyújtani, megbeszélni a meccset, a benzináremelést, hozni egy-egy sört a konyhából, házfalnak dőlni.
Szocializálás. Magyarul: társasági élet. De amúgy jobban hangzik, főleg arra az időre, a hetvenes évekre.

 

Az olaszok például kiöltöznek esténként, és étterembe mennek, ez a társasági élet. Kiöltözni a kádári Magyarországon is szokás volt a söprögetéshez: kék raktárosköpeny és svájcisapka illett hozzá leginkább. Itt ez volt a társasági élet.

Most már nincsen. Levél van. Otthon okostelefon nyomogatása, az a szósölájzing. Az olaszok most is fölöltöznek, étterembe mennek, és ott, az asztalnál nyomogatják az Instagramot meg a Facebookot. Ennyivel egyenlőbb lett a világ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.