galéria megtekintése

Sokat elmond az országról, ami a robbantás utáni órákban történt

83 komment


Csepelyi Adrienn

„A NEM KÍVÁNT TÖRLENDŐ
A VALÓSÁG SZERKESZTŐSÉGÉNEK II.
1970. febr. 12.
Kedves Sükösd elvtárs! elvtársnő!
A levonatot megkaptam nem kaptam meg.
A benne talált nyomdai hibákat kijavítottam nem javítottam ki.
Forduló postával, mellékelve, visszaküldöm.
A honoráriumot  jótékony célra lakáscímemre kérem átutalni.
A szerkesztőség tagjait le se szarom. szívből üdvözlöm
Örkény István elvtárs! elvtársnő!

A Teréz körúti robbantás tűpontos és meglehetősen elkeserítő látleletet adott a magyar társadalomról, mindössze néhány nappal az októberi népszavazás előtt. A már közvetlenül a detonáció után beindult találgatások előbb híztak kövér konteókká, mint ahogy feloldották volta a teljes útzárat a Teréz körúton.

Celebek, átlagemberek, véleményvezérek és hirtelen termett megfejtők osztották az észt a közösségi oldalakon, sokatmondó szmájlik kíséretében tudatva ismerőseikkel, hogy ugyan a Szent Grált csak ők birtokolják, a helyzet fontosságára való tekintettel mégis leereszkednek a pórnéphez, és megosztják vele a tutit.

 

Hogy tudniillik:

– A robbantást migráns terroristák követték el, akik a kerítés és a kormány erőfeszítései ellenére beszivárogtak Európába, és most megerőszakolják a magyar nőket, leszedetik a kereszteket az iskoláink faláról, és szép lassan burkába öltöztetik az országot. Igen, a férfiakat is.

– A robbantást Orbán Viktor rendelte meg, hogy félelmet keltsen az emberekben, akik így majd elmennek szavazni, és nyilvánvalóan nemmel voksolnak. A rendőrségi fejesek be voltak avatva, ezért is volt ennyi rendőr a környéken,

– A robbantást a Soros pénzelte Tudjukkik követték el, hogy ezzel az Orbán-kormányra tereljék a gyanút, és megbuktassák a jelenleg regnálókat.

– A robbantást a migránsok követték el, jelezve, ez vár ránk, ha nemmel szavazunk a kvótareferendumon.

– A robbantást az ISIS követte el, hogy egyértelművé tegye: ez jár azoknak az országoknak, amelyek befogadják a menekülteket.

A nem kívánt törlendő.

Az összeesküvés-elméleteknek megvan az a bizarr tulajdonságuk, hogy némi felsőbbrendűségi érzéssel vegyítve – te csak azért nem hiszed el, mert nem vagy olyan művelt, tájékozott és éles elméjű, mint én – gyakorlatilag kiirthatatlanná válnak. Rárakódnak az országra, mint az építkezések finom, levakarhatatlan pora.

Addig, amíg a trópusi szigeten koktélozgató Elvisről és John Lennonról van szó, nincs is nagyobb baj. Amikor azonban a mindennapjainkba szivárognak be az összeesküvés-elméletek, akkor sejthető: a valóság és a képzelet végképp kezd összemosódni. Az, hogy az eset után hosszú órákig nem lehetett tudni, pontosan mi történt, hogy híján voltunk mindenféle hivatalos kommunikációnak, és amit végre kaptunk, az is pontatlan és homályos volt, egy ilyen kiélezett (kampány)helyzetben megengedhetetlen.

Miért voltak a közelben rendőrök? Miért értek oda ilyen gyorsan? Miért egy üres üzlet előtt robbantottak, ha áldozatokat akartak szedni? Ha terroristák voltak, miért nem a bulinegyedben/a Deák téren/a Nyugatinál robbantottak, ahol biztosan sok lett volna a halálos áldozat? Ha a rendőrség be volt avatva, miért sérült meg mégis két rendőr az előre kitervelt robbantás után?

Így sorjáztak a kétségbeesett és dühös kérdések, tulajdonképpen teljesen jogosan. Már az is információ ugyanis, hogy nem tudunk semmit: az elvárható minimum az lett volna, hogy az illetékes szervek szóvivője kiálljon kevéssel a robbanás után, és közölje: egyelőre semmit nem tudunk, de szeretnénk elkerülni, hogy mindenféle találgatások kapjanak szárnyra. Amint lesz valami, szólunk. Nem olyan bonyolult ez, minden hülye forgatókönyvírónak megy, tessék csak megnézni a Gyilkos elmék bármely epizódját.

De nem jött semmi, csak a néma csend. A késlekedés pedig kettesbe kapcsolta a konteóüzemek gyártósorait: a merényletet megtervező kormány azért nem mond semmit, mert nem számított arra, hogy lesznek sérültek, és most folyik az újratervezés. Orbán azért vár ki, mert mire megszólalnak, már mindenki elkönyveli, hogy a migránsok támadtak. A kormány azért hallgat, mert váratlanul érte a robbantás, de ha már így esett, most kitalálja, miként fordíthatná azt a saját hasznára. Azért nem szól senki, mert megijedtek, milyen hamar szárba szökkent az utóbbi hónapokban gondosan tápoldatozott gyűlöletmag.

A nem kívánt törlendő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.