galéria megtekintése

Slejmpolitikusok

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 03. számában
jelent meg.


Horeczky Krisztina
Népszabadság

„Politikusnak lenni kiszolgáltatott, magányos állapot, és ahogy azt a klasszikus maffiafilmekből tudjuk, garantáltan a bukással, az eljelentéktelenedéssel végződik a karrierjük. Egyetlen vezető politikust sem tudunk mondani a rendszerváltás óta, aki méltósággal és megbecsüléssel távozott volna a hivatalából” – közli Gulyás Márton a minap útjára indított, hetente jelentkező videoblogjában. A Slejm – a torkon ragadt politika első adásában a jól ismert civil aktivista a honi politikust helyezte górcső alá úgy általában.

Célkeresztjében az „elvtelen, gerinctelen (…), bizalomra érdemtelen (…), őszintétlen, hazug, képmutató” (vég)lény, s az eredendően bár nem szörnyeteg, de a rendszer által törvényszerűen megmérgezett, korrumpálódó pária áll. Bizton ebből az ellentmondásból következik, hogy: „A politikusok is emberek, sőt emberként kezdtek politizálni. Még a leggyűlöltebbek is”; „Nem kérdés, hogy kizárólag a legelvetemültebbek, akiknek amúgy sincsen semmi veszítenivalójuk” lépnek erre a (jég)pályára.

Bátorkodom, a „legelvetemültebbek” hogyan züllhetnek el?

 

Túllépve a formállogikai bukfencen: Gulyás szerint Medgyessy Péter az, aki a legdicstelenebbül bukott el, miután az útelágazás szó kiejtésénél defektet kapott, majd a közmunkát „szükséges és hasznos dolog”-nak értékelve érdemelte ki a jogos megvetést. Az elkurvulás élő szobra Giró-Szász András, a pöfeteg cinizmusé Lázár János. Előbbinél egy tíz évvel ezelőtti, a közállapotaink felett aggódva moralizáló interjúrészletet, utóbbinál két szemöldökfelvonást játszottak be, akár Árkus József hajdani Parabolájában. Tekintettel az MSZP mai minőségére, kriminális ügyeire: önkényesnek, főleg torznak tartom a megpuccsolt Medgyessy kipellengérezését. A kormányzó pártban is jóval színesebb a romlottsági paletta annál, hogy pusztán az említett Fidesz-parvenük, kurzusújgazdagok kerüljenek fókuszba. És féligazság, hogy hazánkban a politikusnak csak utálat jut; a démonizált, „karizmatikus” Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencet éppen hogy vallásos rajongásukkal tüntetik ki fanatikus híveik.

Az izgága közéleti férfiú babzsákon ücsörög, mögötte könyvespolc, azon a „Le a korrupcióval! No more corruption!” kartonfelirat. „Ultragáz” kulisszában, közel tíz percben arra buzdít, hagyjunk fel a „primér politikusundorral”. Helyette – segédletével – értsük meg az életünkre kizárólagos befolyást gyakorló, a komfortérzetünket romboló, elvetemült, kártékony fajtát. Tartsuk kordában, kezdjük el használni e megbízhatatlan csürhét. Gulyás –a színházi ember, jelentős kamerarutinnal – testbeszédet elemez ingerlően hadarva, felfokozott bornírtsággal. Kontrollról, társadalmi frusztrációról zagyvál túlpörögve, mesterkélt gesztusokkal. Mindez – gondolat, eredetiség, hitel híján – performansznak satnya, „mozgósításnak” nevetséges, provokációnak vértelen. Legfeljebb egy újabb dilettáns, műhisztérikus magamutogatás. A torkon nem ragadott kapcarongy-politikus helyett a torkán akadt, nagy falat. Végre valaki jót tett a politikával.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.