galéria megtekintése

Síp

1 komment


Tamás Ervin

Ha én nagyon szeretnék valamit, kiemelt beruházássá nyilvánítanám. Különösen, ha sejteném, hogy mások nem annyira akarják. A közpénz így könnyen válhat magánpénzzé, a magánügy átalakulhat közüggyé, döntés kérdése. Amikor a házamba rendeltem a csapatom jelöltjeit, az elszántságot kerestem a szemükben. Szándékaik felől becsaphatnak, de hamar kiderül, ha egójuk törékeny, ha kikezdhető az elszántságuk. Egyszerre kell érezniük alárendeltségüket és felsőbbségtudatukat. Ha ez frusztrálja őket, baj van. Nem a tudáson, az életkoron vagy az egzisztencián múlik a függés, érezniük kell, hogy ez nem más, mint szolgálat. A száj lehet bárkié, a hang az enyém.

Ha én nagyon szeretnék valamit, hipp-hopp megszavaztatom. Ha jó, ha nem – guruljon a dolog. Ne legyen olyan, mint itt minden: nyögvenyelős. Módosítok, kivételességhez lexet gyártatok, ráveszem még az öreg jogászt is, hogy nyugodtan sértsen házszabályt. A minősített többség nem okvetlenül elég ehhez, összeszokott részlegvezetők és feltétlen engedelmesség nélkül nincs siker. E néhány év alatt megértették az embe­reim, hogy nincs lehetetlen. Hagytam, hogy lépcsőfordulókban, peremkerületek vendéglőiben csóválják a fejüket, mert tudtam, hogy saját szemükkel győződnek majd meg a tétel helyességéről. Nincs út, amelyről vissza kell fordulni, maximum hátrébb lépni, s újra nekilendülni. Megbotlani lehet, összeomlani nem. Aki elesik, fölsegítjük, aki elbújik, nem tartunk rá többé igényt. Semmi baj, ha egyesek túlbuzgók, hibáznak, de képesek ezt akár nevetségessé válva is tagadni, tudnak hazudni, blöffölni. Ők a mi szövetségeseink. Az egyéni képviselői indítványt tevők, a buzgó listakészítők magukévá tették a „csurran-cseppen" logikáját földvételtől a mosógép-támogatás kihasználásáig – bízni lehet bennük.

Az okostojások röhöghetnek, gúnyolódhatnak, még a mémjeik is nekünk dolgoznak. A falunapok közönsége számára valóságos megkönnyebbülés a homályos háttérhatalmakkal, de meghatározott célpontokkal szembeni harag. Az szintén, ha kiszolgáltatottságuknál találnak kiszolgáltatottabbat, saját elesettségükön túltesz az elesettebb. A kisebbség gyakran csatlakozik örömmel a többséghez, ha ráronthat egy másik kisebbségre.

 

Ha nagyon szeretnék valamit, hiá­ba érkeznek a korrupció régészei, hogy elszíneződött csontokat ássanak elő – a produktum a lényeg, nem a föltárt leletek. Az úgynevezett szabad polgárok intézményesüljenek csak nyugodtan. Alakítsanak köröket, szervezeteket, mozgalmakat, minél többet, annál jobb. Gyűljenek csak különböző zászlók alá, hamar elválnak szándékok és ambíciók. Egymásba törik a bicskájuk. Közben persze egész pályán támadunk, rámenős múltidézés, szelektált családfakutatás, pletykák hírekké duzzasztása, kifárasztás, tb-megvonás, végszükség esetén néhány izomember is része az arzenálnak, együtt sajátos konszenzusmimikrinkkel. Tapasztalatból tudom, hogy kilencven perc után a legédesebb a gólszerzés.

Márpedig mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a meccsnek akkor van vége, amikor a sípomba fújok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.