galéria megtekintése

Síktalanítás

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 09. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Van úgy, hogy Debrecenbe egyszer csak megérkezik a tél. Például január másodikán, s a polgármesteri hivatal mindjárt ki is ad egy sajtóközleményt, miszerint „pénteken este Debrecenbe is megérkezett a tél, az ónos eső csúszóssá, veszélyessé tette az utakat és a járdákat egyaránt”.

Is. És egyaránt.

Mert bizonyára van az a tél, amelyik vesztegel egy ideig az ország északkeleti részén, átsuhan a Hortobágyon, de a cívisvárost nagy tisztelettel kikerüli, s nem bolygatja honpolgárait mindenféle zúzmarával. A kellemetlen jeges szél megáll, mondjuk Hajdúszoboszlónál, ott úgyis nyakig merülnek ilyenkor a termálvízbe, legalább nem érzik elviselhetetlennek a dermesztő hideget. Az ónos eső meg veszélyessé tesz utakat és járdákat. Egyaránt. Ő már csak ilyen, nem válogat, mérlegelés nélkül szemétkedik. Pedig ha értené az idők szavát, akkor bizonyos járdákra ráfagyna, másokat meg békén hagyna. Így egyeseknek nem kellene hólyagosra törniük a tenyerüket, amíg felkaparják az odafagyott jégtükröt, mások meg csákányozhatnának egész éjjel, ha nem akarnak hasra esni a házuk előtt.

 

Megnyugtató, hogy az illetékesek rögtön intézkedtek, alighogy beegyarántozott a tél Debrecenbe.

„A polgármesteri hivatal az AKSD Kft.-től még pénteken este 19.00 órakor megrendelte a síktalanítási munkálatokat. Az utak járhatóvá tétele érdekében egész éjjel dolgoztak a munkagépek, amelyek összesen mintegy (sic!) 170 kilométernyi tömegközlekedési és főbb gyűjtőúton csúszásmentesítettek. Az összesen öt nagygéppel végzett munkát szombaton reggel 7.00 órára fejezték be. A tömegközlekedési peronokat, az önkormányzati kezelésben lévő járdák és gyalogátkelőhelyek síktalanítását is megrendelte az önkormányzat a szolgáltatótól, amely munkálatokat hét kisgéppel végezte az AKSD Kft. A munkálatokra összesen mintegy (sic!) 5,4 millió forintot fordított az önkormányzat. A polgármesteri hivatal illetékesei folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárási körülményeket, és amennyiben szükséges, újból elvégzik a közterületek síktalanítását a cívisvárosban. A polgármesteri hivatal kéri a lakosságot, hogy figyelmesen, a téli útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek!”

Úgy síktalanítottak, de úgy...!

Elsíktalaníthatatlanságoskodásaitokért.

Síktalanítani úgy kell szakszerűen és szó szerint, hogy fog az ember egy síkot, és azt megfosztja a maga sík valójától. (Mintegy.) A teremtő is így alkothatta a hegyeket: tetszőleges pontokon megemelte a lapost, s így lett nekünk Bükkünk, Mátránk, nyugati feleinknek Alpokjuk, a keletieknek Uráljuk. Amikor az Úr nagyobbat csippentett, hegycsúcsok nőttek a kezei között, amikor meg olyan kedvibe volt, hogy csak kicsit csummantotta össze ujjait, na, akkor születtek a somogyi lankák.

Egerben bezzeg síkra szálltak a síktalanítás ellen, kár, hogy nem nyelvi értelemben. Így eshetett, hogy egy vállalkozó szellemű fiatalember simán magára ölthette korcsolyáját, és keresztül-kasul siklott a nyáron nagy csinnadrattával felújított, jéggé dermedt Dobó téren.

Hülye lett volna kihagyni. Síkhülye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.