galéria megtekintése

Sikít a kazán

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Úgy érzem magam, mintha egy Mars-bázison vagy legalább egy építkezésen élnék. Mindenhol fejlesztés, javítás és teszt. Persze nem minden megy gördülékenyen. A házunk homlokzatát felújítják, az állványon óriási reklám kifeszítve, a sittvédő hálót pedig a legutóbbi szélvihar leszaggatta. Munkások hetek óta sehol, gondolom, akkor térnek majd vissza, ha kibújik és meg is marad a hóvirág.

Addigra kiderül, jól tartanak-e az új korlátok az erkélyen és leválik-e a vakolat. Ez afféle tesztüzem. Tavaszig talán más dolgok is túljutnak a tesztüzemen, ilyen van ugyanis bőven, sőt. Nyilván házunkhoz hasonlóan hazánk is épül és szépül, azért van pillanatnyilag minden tesztüzemben.

Tesztüzemben van az útdíjrendszer, hiszen majd a hónap végén felülvizsgálják a kritikus szakaszokat, addig figyelik, hogy minden rendben működik-e. Igazán örvendetes ez az önkritikus hozzáállás, ám megjegyezném: a Vidám Parkban sem szokás jegyet szedni, amikor éppen beállítják a hullámvasutat. Az újonnan fizetős sztrádaszakaszok esetében azonban nemcsak a megyei matricákat kell kifizetni a tesztüzem idejére, hanem a bírságot is.

 

Például azért, mert technikailag nem lehetett matricát venni. Vagy amiatt, hogy nem volt kitáblázva, mely lehajtóig érvényes az adott megyei matrica. Ez Veszprém megyében elég mókás, hiszen Somogy felől jövet a megyehatár után ötven méterrel van a lehajtó, amely ötven méter ötezer forintot ér. És ha nem tudtuk előre, hogy előbb van a határ, utána a lehajtó, ezért nincs meg a következő megyei matrica, akkor a büntetés 1470 forint. Megyénként. Ha tehát a trehány munka miatt akadt autós, aki elhalasztotta a vásárlást, annak most majd megyénként le kell perkálnia a bírságot. Ez például a Budapest–Zalaegerszeg viszonylatban majdnem hatezer forint. Mert ez tesztüzem.

De tesztüzemben indult az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer is. A teszt során a kereskedők beszállítóinak adatai váltak hozzáférhetővé egy adatkezelési hiba miatt. Nem ügy, a problémát azonnal megoldották, most már minden remek. Kár, hogy nem szóltak az érintetteknek, és a teszt alatt nem kamu adatokat, hanem valódi, üzleti titkokat képező információkat töltöttek fel a rendszerbe a kereskedők.

Ugyanez a helyzet a vasárnapi zárva tartással is, annyi a különbség, hogy az erről szóló jogszabály még nem hatályos. Addig még lehet félkész, lehet tesztelni. Végül is simán belefér, hogy egy már megszavazott és a Magyar Közlönyben megjelent törvényről utólag derüljön ki, működik vagy sem, és rendeletek módosítgatásával alakítsák tovább az eredeti szabályozást.

Valójában ez nem tesztüzem, hanem gányolás. Ennek következtében, amit hallunk, nem a gépház zaja, mint ahogyan azt Orbán Viktor péntek reggeli rádiós talkshow-jában nevezte, hanem a túlterhelt kazán sikítása.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.