galéria megtekintése

Séta erre, valóság arra

0 komment

Bod Tamás

A gyulai újszülöttek világra jöttét ünnepli az az akció, amelyet 2014 áprilisában indított útjára Gyula önkormányzata, valamint a Gyulai Kreatív Varrónők Szociális Szövetkezete. Minden új jövevényt és szüleit megajándékoz a körzet önkormányzati képviselője – polgármesterrel vagy alpolgármesterrel, jegyzővel vagy aljegyzővel sújtva –, valamint a szövetkezet munkatársa egyedi hímzésű babaruhával, virággal és egy igen termékeny gyulai festőművész festményével. Nagyjából így szólt a Gyulai Hírlapban közzétett, első hallásra szimpatikus kezdeményezés.

A képviselő-testületben 2010 óta háromnegyedes többséggel rendelkező Fidesz és frakciója energiái javát a „politikai kommunikáció”, azaz a közpénzekkel való önfényezés teszi ki. Ehhez hálás partner a minden gyulai pénzéből kiadott, s a Fidesz elvárásait lelkesen közvetítő Gyulai Hírlap.

Az újszülöttprojekt sem más, mint olcsó látványpolitizálás. A bevezetéskor közelgett a 2014-es őszi helyhatósági választás. És ebben a keretben sok családot meg lehetett látogatni, boldogítani lehetett és máig lehet őket, akár igénylik ezt, akár nem. (2014-ben is győzedelmeskedtek a fideszes képviselők minden körzetben.) Minden látogatáshoz van sajtókörítés: tudósítással és fényképpel.

 

Csak annyit mondok: a gesztusértéken túl azért lássuk ebben a választások közeledtét, a politikai marketinget, a hatalomba maradni akarás elementáris igényét. Ha becsomagolva is. (Hasonlóképpen használják fel a kilencvenedik életévüket betöltött gyulaiakat is.) Ezek a gesztusok persze méltányolhatók lennének – egy sokkal átfogóbb keretben, amire ezen a fórumon is javaslatot teszek.

Marabu rajza

Ha a gyulai fideszes képviselőknek fontos volna mindenki, aki a város polgára, akkor látogassanak el a jövőben minden temetésre és az azt követő halotti torra is. Nyilvánítsanak részvétet a családoknak, s beszéljenek a legközelebbi hozzátartozókkal arról, hogy a nehéz helyzetben mivel és hogyan tudnának segíteni – és ezt is sajtózzák le.

Arról se feledkezzünk meg, hogy ijesztően felgyorsult az elvándorlás Békés megyéből és benne Gyuláról, különösen az utóbbi öt-hat évben. Az egyetemet végzetteknek eszükben sincs visszajönni, az itt élők közül pedig már nemcsak a fiatalok, hanem a középkorosztály is szedi a sátorfáját. Ajánlom a fideszes gyulai önkormányzati képviselőknek és a jobboldali városvezetésnek, hogy igazi és érdemi politizálást folytatva – megnézve az élet árnyékosabbik oldalát is – keressék meg ezeket az emberek, és beszélgessek el velük arról, hol szorít a cipő, miért mennek el. Üdvös volna, ha a búcsú előtti este mennének el hozzájuk. Fotóssal és újságíróval, ahogy teszik ezt 2014 áprilisa óta az újszülöttek esetében. És ajándékkal a hónuk alatt.

A látványpolitizálás helyett ez volna a valódi politika. Az olcsó és átlátszó politikai marketing helyett a valósággal való ismerkedés élménye lehetne ez.

A szerző az Együtt gyulai választókerületi elnöke

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.