galéria megtekintése

Senki sem akarta...

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 10. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

A repülőgépet nagy sebességgel átlyuggató repeszek okozták három hónapja a Malaysia Airlines MH17-es járatának vesztét. Donyeck közelében 298 ember halt meg egy olyan konfliktus következményeként, amelyhez semmi köze nem volt.

A holland hatóságok első, távolról sem teljes jelentése szerint a Boeing rendben repült, nem adott le vészjelzést. Nyilvánvaló, hogy egy mellette felrobbanó fegyver semmisítette meg. Ilyen lehetett például a már az első napokban is emlegetett, BUK típusú orosz légvédelmi rakéta, amelynek töltete a cél mellett robbanva fejti ki pusztító hatását.

Persze nem ez az egyetlen így működő légvédelmi fegyver, és ott van az a kérdés is, hogy ki nyomta meg az elsütőbillentyűt, az egész akciót eleve kitervelték, vagy a véletlenek szerencsétlen egybeesése okozta a tragédiát. Láttunk már ilyet. Mostanában sok szó esik a száz éve kitört első világháborúról, amelyet senki sem akart, csak megtörtént. Nagyjából 16 millióan haltak bele. Nem árt vigyázni.

 

Se a Nyugat, se Oroszország, se Kijev nem akarta, hogy fegyveres konfliktusig fajuljanak az ukrajnai belső feszültségek. Mégis van már az ENSZ szerint nagyjából háromezer halálos áldozat, s a szám sajnos a tűzszünet közben is növekszik. A Nyugat le akarta választani Ukrajnát Oroszországról, Moszkva ezt megpróbálta megakadályozni, az ukránok meg szerették volna, ha maguk dönthetnek, és közben mindkét fél támogatja őket, mert rászorulnak.

Most ott tartunk, hogy Ukrajna legalább egy generációra összeveszett Oroszországgal, de az elhúzódással fenyegető konfliktus miatt a Nyugathoz sem került közelebb. Az oroszok egyebek mellett a földgázzal zsarolják, a Nyugat egyelőre inkább csak ígérget. A Krím már elveszett, de azt senki sem tudja, hogy az oroszok – lesz, ami lesz, hiszen az árat már úgyis jórészt megfizették – nem akarják-e még a maradék ország egész délkeleti részét elcsatolni.

Oroszország most a nemzetközi légifolyosók lezárásával fenyeget. Remek, akkor mi nem repülünk arra, ők meg, értelemszerűen, nem repülnek erre és Amerika felé sem. (Szijjártó Péter ezentúl ankarai átszállással utazik majd Bakuba, és onnan tovább Moszkvába, ha ott még lesz miről tárgyalni.) Továbbgondolva: az amerikaiak több mint ötvenéves stratégiai célja megakadályozni az orosz–kínai blokk kialakulását, most ez is veszélybe került.

Az oroszok gyermeki félelemmel tekintenek a NATO egyre közeledő támaszpontjaira, most már elég lesz egy közepes gukker, és nézhetik őket naphosszat. Az ukránok télen fázni fognak, jövő nyárra talán éhezni is – jó dolog a szabadság, de nem kapják olcsón. Meddig fogják vajon óhajtani? Európa és Oroszország erősen függ egymástól, mindkét fél súlyos gazdasági visszaeséssel számolhat – és ez még a jobbik eset.

Sokkal egyszerűbb lenne megtalálni azokat, akik lelőtték az MH17-est, és kölcsönösen elismerni: nem ezt akartuk. De ehhez már valószínűleg túl késő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.