galéria megtekintése

Semmi sincs rendben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 08. számában
jelent meg.


Zappe László
Népszabadság

Jordán Tamás 2002-ben, a második Pécsi Országos Színházi Találkozón elásta a csatabárdot. Erre az eseményre meghívta azokat a színészeket, akik néhány héttel korábban részt vállaltak a választási kampányban. Csodáltam az angyali naivitását, de még inkább a mélyén – nyilván a tudat alatt – meglapuló ördögi álságot, amivel egy színész annyira beleéli magát a szerepébe, hogy azt valóságnak hiszi.

Sokkal régebbi az emlék vagy inkább emlékek sora abból az időből, amikor még a fővárosban találkoztak a vidéki színházak. Előadások alig derengenek már, annál inkább az előcsarnokban csoportosuló, boldogan egymás nyakába boruló művészek képei: egykori osztálytársaké, volt kollégáké, akik évek óta nem látták egymást.

Most, amikor Jordán Tamás, a POSZT kitalálója, létrehozója, évtizeden át volt művészeti irányítója azt mondja, ilyen találkozóra, mint a mostani, nincs szükség, azon tűnődöm, milyenre gondolna. Olyanra, ahol komoly politikai és színházi események történnek, vagy inkább egy egyszerű alkalomra, ahol néhány napot együtt tölthetnek a szakmabeliek. Mindig volt persze mind a kettőből a POSZT-on, de mint tudjuk, minden az arányokon múlik. A komoly szakmai beszélgetéseket tematizáló versenyprogramot eddig is csak félig-meddig lehetett komolyan venni.

Az egyszemélyes válogatás éppen annyira volt esetleges, mint a mostani kétszemélyes. A hivatalos programokon a mikrofon, a jegyzőkönyv amúgy is mindenkit feszélyezett. Kocsmákban, utcai beszélgetéseken alighanem érdekesebb eszmecserék is zajlottak. De akárhogy volt is, az biztos, hogy a színháztörténetet nem a POSZT-on írták. Bár ezt senki nem is várta tőle. De azt sem, ami mégis megtörtént: hogy minden, ami az utóbbi években a színházi világban végbement, a POSZT eredeti szellemével, céljaival éppen szembemegy.

 

Az elásott csatabárd nyilván az ország dolgaiba is beleszóló, de a megosztottság ellen politizáló találkozót jelképezett, másfelől az országos politikai megosztottságtól magát távol tartó színházi szakma vízióját is jelenteni akarta. Ám a politikai szembenállás azóta csak fokozódott, a szakma pedig politikai-világnézeti törésvonal mentén kettéhasadt. A POSZT viszont nem hasadt ketté, csak tudathasadásba esett. Ez akár reményeket is kelthet. A szakma akár együtt is lehet másfél héten át. Találkozhatnak a régi osztálytársak, egymástól messzire vetődött, volt kollégák.

Hogy aztán mennyi komoly szó fog esni szakmai problémákról, az nem tudható. De a történelmet ezután sem a POSZT-on csinálják. Szerepe mégis több lehet egy randevúhelyénél. „Ez egy fontos esemény, amely körül nincsen minden rendben” – mondta Mácsai Pál az Örkény Színház versenybe beválogatott, ám onnan visszalépett, így az off-programba sorolt előadásának szakmai vitáján. Pontosabb lenne, hogy semmi sincs rendben. Talán csak az, hogy még van, meg az, hogy egy van, és nem kettő, vagy nem egy másik van, ahová olyan előadás, mint az „e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY”, el se juthatna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.