galéria megtekintése

Semmi kultúra

0 komment


Kácsor Zsolt

Orbán Viktor és az általa vezetett kormány úgynevezett kultúrpolitikájából mindössze két alapvető elem hiányzik: a kultúra és a politika. Elvégre kultúra abból nem születik, hogy a rezsim nem jó ízlésű, de kulturálisan legjobb esetben is nemtörődöm politikai vezetői milliárdokkal tömik a hatalomnak oly kedves Magyar Művészeti Akadémiát (MMA), s az sem nevezhető politikának (azaz a közjó érdekében végzett, felelős cselekvéssorozatnak), hogy a rendszer urai folyamatosan azt üzenik a művészeti élet meghatározó figuráinak: fojtsátok meg egymást egy kanál vízben. Éppen csak azt nem teszik hozzá, hogy még azt is ők szabják meg, mekkora legyen az a kanál, s mennyi legyen benne a víz.

Nem csak az a baj, hogy Magyarországon Orbánék 2010-es hatalomra jutása óta az állami költségvetés összes kulturális kiadása nem éri el a nemzeti össztermék egy (!) százalékát sem. Hiszen – sajnos – korábban sem érte el: 2003-ban az állam a GDP 0,86 százalékát fordította a kultúrára, s aztán egyre kevesebbet, a válság mélypontján, 2009-ben erre az ágazatra már csak a GDP 0,69 százaléka jutott. A 2010-es kormányváltás óta ez a mutató már 0,68 és 0,94 százalék között mozog (a számok a kulturális tőkébe történő beruházások változását mutatják), csakhogy időközben a nemzeti együttműködés rendszere megszülte az alaptörvényét, s azzal a Magyar Művészeti Akadémiáját.

A kulturális élet tagjai azonnal igazodtak az új erőhöz. Jóban vannak Fekete Györggyel, az MMA elnökével, mert most vele kell jóban lenni. Sokan megvetően köpnek a rezsim házi akadémiájára meg az egész fideszes vircsaftra, de habozás nélkül belépnek az MMA-ba, amikor meghívják őket – persze a pénzért, mi másért. Másként nem tudnának megélni a piacról. Így lett a kulturális büdzsé nyertese nem a kultúra, hanem az MMA, végső soron pedig a hatalom.

 

A rendszer politikai vállalkozói – nem tudok jobb kifejezést sem az Orbán által fölemelt új klientúra egyszerű tagjaira, sem a parlament még egyszerűbb bólogató jánosaira – nem merik kimondani, hogy baj van, hogy kevesebb a szétosztható pénz. Csak azt szajkózhatják, hogy az ország jobban teljesít. Márpedig, akkor idén juthatott volna állami támogatás például azoknak a szépirodalmi, művészeti folyóiratoknak, amelyek állami támogatás nélkül képtelenek fennmaradni – sőt ha az ország tényleg jobban teljesítene, akkor ezek a szépirodalmi, művészeti folyóiratok talán a piacról is képesek lennének megélni.

A hatalom vazallusai azt sem merik kimondani, hogy azért nincs elegendő pénz, mert az erőforrások jelentős részével az MMA-t tankolták tele, így az teljesítheti küldetését: nehézbombázóként köröz a kulturális terep fölött, s már a puszta jelenlétével rombol. Ha lesz valaha újra magyar kultúrpolitika, akkor ezt az akadémiát az elsők között kell leszednie az égről. Az MMA tagjain pedig nem bosszút kell állni, hanem kiegyezni velük – de ennek most maga az akadémia az akadálya.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.