galéria megtekintése

Semmi extra

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 26. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„De szép buli után a takarítás!”
Szinetár Dóra

Audrey nem nagy igényű lány, tényleg nem mondható, hogy világsztárok backstage-riderét küldte volna, amikor négy napra lefoglalta, sőt előre ki is fizette a Hősök tere mellett fekvő lakást. Szó sem volt például üzembiztosan 23,5 fokra temperált apartmanról, pezsgőinjektált jakuzziról. Fel sem vetődött, hogy a budapesti kalandok során hirtelen fellépő, maró stressz ellensúlyozására jól jönne majd neki két maláj tinifiú a Népligetből, meg 12 darab orchideaillatú törülköző, meg négy palack 16 éves Lagavulin viszki, esetleg egy kevés nagy tisztaságfokú kokain. Audrey csak két dolgot kért. Legyen a lakásban hajszárító meg vasaló, amikor megjön.

A nagymamám, született B. Anna jut eszembe Audrey-ról. Neki se voltak extra igényei soha. Nem úgy futott bele a rendszerváltásba, hogy na, holnaptól előre köszön a summa cum laude végzett rendőr, a zöldséges hirtelen lecseréli a megbuherált mérleget, és abban sem reménykedett túlságosan, hogy napok kérdése csupán, míg a meós fizetéséből összejön az a nevetséges 178 millió, amiből sváb-hegyi villát írathat majd az unokájára (rám). Mondjuk azt, hogy pontosan miben bízott, nem tudom, nem kérdeztem. Az ember nem kérdez a nagymamájától tízévesen olyanokat, hogy mama, mit vársz a rendszerváltástól? Most meg már nem tudom megkérdezni. Így bátran hazudozhatok, félelem nélkül lehetek demagóg a nevében. Aztán legfeljebb majd csóválja odaát azt a kedves, nagy fekete kontyban végződő fejét. Most mondd.

 

Mindenesetre a nagymamám, született B. Anna talán volt annyira optimista, hogy ne olyan Magyarországra számítson, ahol nyilvánvalóan alkalmatlan, félművelt és arrogáns senkik foglalnak el gyakorlatilag minden fontos pozíciót. Ahol nemhogy szégyellenénk a közéleti futóbolondjainkat és elzárnánk őket valamiféle, csak védőfelszereléssel megközelíthető tébolydába, de még a világ arcába is toljuk őket, és azt mondjuk erre, például, hogy dinamikus kül- és gazdaságpolitika. Ahol ugyanaz a nagyon tehetséges, végtelenül józan, államférfigyanús jogász könyörög most térden állva az országnak a Szovjetunióba történő felvételéért, akinek a hangjától annak idején nemcsak a Dózsa György út, de kábé egész Európa zengett, amikor azt mondta, hogy kommunisták, takarodjatok – illetve nem pont így mondta, de a nagymamámnak körülbelül ennyi rémlene az egészből huszonöt év távlatából.

Aztán mikor Audrey szerda reggel, napra pontosan negyedszázaddal az első szabad választások első fordulója után, megérkezett Párizsból a Hősök tere szomszédságában fekvő, előre kifizetett lakásba, a következő dolgokat találta: egy telehányt vécé, negyvenkét üres borosüveg, két leszaggatott zöld plüssfüggöny, egy ki tudja, mitől foltos, kifordult lábú IKEA-kanapé – és akkor a csak védőfelszereléssel megközelíthető cselédszobába rejtett, már rég oszlásnak indult reménytetemekről még nem is beszéltünk.

Két dolgot nem talált Audrey a lakásban: hajszárítót és vasalót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.