galéria megtekintése

Selyempapír

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 15. számában
jelent meg.


Lakner Zoltán
Népszabadság

A szikrázó napfény ellenére az éppen aktuális válság felhői borultak az országra azon a téli napon, amikor Z. a kongresszusi csarnok főbejárata felé tartott. Felelőssége és fontossága tudatában gyülekezett már az értelmiség színe-java. A Vezető új programot hirdet, hogy aztán a támogatók jóváhagyását elnyerve elinduljon megküzdeni a minden korábbinál nagyobb krízissel.

Nem volt világos, miért kapott meghívást ide Z., mert legutóbb akkor találkozott a Vezetővel, amikor ő évekkel korábban szóvá tette a véleményformálók meg nem értését akkori új politikája iránt. Saját és mások idejét nem kímélve kérette magához az elemzőket, hosszan idézte és analizálta kritikus mondataikat. Ehhez képest volt váratlan a mai meghívás, ami annak ellenére is legyezgette Z. hiúságát, hogy látta: több százra rúg a kiválasztottak száma.

A teremben ültetés nem volt, szabad hely se sok. Z. illedelmesen megkérdezte, elfoglalhatja-e az üres széket a színházigazgató és az ország egyik leghíresebb színésze mellett, akik makulátlan eleganciájuk álcájában évtizedek összeszokottságával tettek megjegyzéseket a nagyteremnyi társaság tagjaira. Z. eleinte csak óvatosan hallgatózott, de amikor a neves oboaművész érkezését a színész azzal kommentálta, hogy „Nahát, milyen fárasztó lehet már kora reggel oboázni”, akkor nem fogta vissza a nevetést. A színházigazgató és a színész jó néven vették fellépésük sikerét, cserébe megdicsérték Z. karóráját.

 

Ez éppen azt mutatta, hogy délelőtt 9-re jár az idő, tehát a híresen pontos Vezető hamarosan színre lép. Mint az várható volt, a hetek óta közkézen forgó reformétlapról beszélt, arról, hogy most „sosem látott reformokat indít útjára”, ami egyébként igaz volt, mert ezeket a reformokat végül tényleg nem lehetett sose látni. Mikor ahhoz a ponthoz ért, hogy „ugyanazt a programot képviselem”, Z. kicsit feszengeni kezdett a szónok helyett is, és elkezdte fejben összeszámolni a programokat: – Volt ugyebár a választási program, a Selyemgubó, amiről a választás után kiderült, hogy valójában Selyempapír. Rögtön utána meghirdették a Selyempapír smirgliben tervet, ennek összeomlása után jött a Smirgli selyempapírban, majd pedig az Ami a selyempapírból megmaradt program – pörgette gyorsan végig az elmúlt évek történéseit. – Most pedig – folytatta magában Z. – elénk tárul A smirgli visszatér akcióterv.

A Vezető éppen az igazság utolsó részletét bontotta ki, bejelentve, hogy a 13. havi nyugdíj megszűnésével egyidejűleg adózási szempontból bevezetik a 13. hónapot. Az Igazi szakértelem munkacsoport tagjai önfeledten tapsolni kezdtek. „Útban vagyok” – jelentette ki végül a Vezető. Z. félhangosan megjegyezte, jó volna tudni, hogy ez azt jelenti, útközben van valami felé, vagy azt, hogy akadálynak látja magát. A mellette ülő színháziak elismerően göcögtek.

A program szentesítéssel felérő prezentálását állófogadás követte. Egyelőre reformétlap nélkül. A meghívottak látták a sonkatekercs végén a fényt. Sajnos olyannyira nem volt könnyű eljutni a büféasztalig, hogy Z. fel is adta a kísérletezést, viszont közben rájött, hogy bármelyik képviselő jön vele szemben, nyugodtan szólíthatja államtitkárnak vagy kormánybiztosnak, nem tévedhet.

Az aulába nemcsak a téli nap sütött be, de a zsongó tömegben megcsillantak az optimizmus utolsó sugarai is. Ezért aztán jól lehetett látni, hogy a süteményes asztal mögötti sarokban stócokban áll a használt selyempapír.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.