galéria megtekintése

Segítsünk Szijjártónak!

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 09. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Minden idők leggólképesebb magyar külügyminisztere a jó csapatban játszik. Nem úgy általában, és nem is mindig, de ebben a konkrét esetben, amikor Fruzsina, az értelmi sérült magyar lány svédországi befogadásáért küzd, az erkölcsi igazság az ő oldalán van.

Sajnos azonban a magyar kormány ahelyett, hogy megkönnyítené, inkább nehezíti minisztere dolgát. Amikor például azzal próbáljuk észrevétetni magunkat a pályán, hogy a bevándorlás elítélendő, és csak a valóban politikai okokból, életüket mentve útra kelőknek kell bebocsátást adni, mindenki másnak pedig kívül tágasabb, az nem sokat segít: az a helyzet, hogy Fruzsina esetében pontosan ezzel érvel Svédország is.

Az észak-európai állam a lakosság arányában az aprócska Luxemburg után a legnagyobb befogadó a kontinensen. Valószínűleg már nekik maguknak is feltűnt, hogy a bőkezű szociális ellátórendszer miatt mennek hozzájuk ilyen sokan. A menekülők számára sokszor valóban az élet a tét, a leglogikusabb választás viszont – mondjuk Szomáliából, Szíriából vagy Afganisztánból indulva – biztosan nem Svédország lenne. Aki Stockholmot veszi célba, azt nem a skandináv klíma, a dallamos nyelv, de még csak nem is feltétlenül a kemény munka vagy a kihívások szeretete viszi éppen oda: alighanem többet nyom a latban, hogy az „új svédek” könnyen kapnak lakást, családi pótlékot, egészségügyi ellátást.

 

És az is tapasztalati tény, hogy nagyon sokan vannak a jövevények között olyanok, akik az átlagosnál nagyobb segítségre tartanak igényt, vagyis vakok, bénák, sánták, művesekezelésre vagy vastüdőre szorulnak. Mert bár a svéd állam főként politikai alapon osztja a menleveleket, a bevándorlók többnyire a saját egzisztenciális szempontjaik szerint választanak. Nekünk mindehhez semmi közünk: a svédek országa, a svédek pénze. Csak éppen úgy alakult, hogy van egy magyar lány, aki most annak ellenére kér menedéket tőlük, hogy a papíron lefektetett svéd szabályok szerint nem feltétlenül jogosult rá: nincs veszélyben az élete, nem fenyegeti politikai üldöztetés.

Viszont mindig gondozásra fog szorulni, és történetesen Svédországban él az egyetlen rokona, aki erre a gondoskodásra kész és képes is lenne. Fruzsina nem azért ment éppen oda, mert a svéd állam kínálja neki a legtöbbet, hanem azért, mert nincsen más esélye. És nem a jog alapján kell – ha kell – befogadni, hanem inkább azért, mert Svédország úgy döntött (mi, akik nem vagyunk svédek, nem igazán értjük ezt), hogy emberségből százezerszámra beenged olyanokat is, akiktől nem remélhet semmit.

Segítsünk hát Szijjártó Péternek, hiszen ezúttal tényleg jót akar. Támogassuk őt, legalább azzal, hogy most egy darabig halkabban megélhetési bevándorlózunk. Ha sikerrel jár, az neki csak egy apró győzelem lesz, de a végelszámolásnál, odafönt sokat nyomhat a latban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.