galéria megtekintése

Se külügy, se miniszter

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 08. számában
jelent meg.

Hajdu Nóra

A magyar külpolitikáról az elmúlt hetekben több újságcikk jelent meg a nyomtatott és az online sajtóban, mint 2010 óta összesen. A nyilvánosságnak a téma iránt hosszú ideje mutatott érdektelensége az egyik oka a külpolitika jelenlegi válságának, ezért is törekszik most a téma többszörös erővel a címoldalakra. Pedig korábban sem volt titok, hogy Magyarország földrajzi, történelmi adottságai, a jelenlegi regionális és európai helyzet miatt rendkívül kiszolgáltatott a nemzetközi fejleményeknek.

A külpolitika a pártoknak is régóta mostohagyereke. Első vonalbeli politikusaik érdemben nem foglalkoznak vele, elvesztegetett időnek tartják: mandátumszerzésre nem használható, a kampányban érdektelen, problémái a választóknak nehezen közvetíthetők. Ennek az általános közömbösségnek a következménye a többi között, hogy mostanra a külpolitika formálásának szakmai fórumai, szinte a teljes intézményrendszere megszűnt vagy kiüresedett.

A külpolitikai dilettantizmus számos jele (a „non paper” mint fecni), a Külügyminisztériumban zajló folyamatos, a hozzá nem értést fokozó személycserék, a 75 százalékban újból váltás alatt lévő nagyköveti kar, a megszűnt külügyi intézet, mindez a válságnak csak felületi jele. A végzetes folyamatot az új külügyminiszter – politikai oldalaktól függetlenül szinte egyöntetűen elutasított – kinevezése szimbolikus végpontként jeleníti meg: immár nincs szükség külügyminiszterre. Ezt tükrözi az is, hogy a magyar külpolitika kulcsterülete, az uniós politika a Miniszterelnökséghez kerül.

 

A nyilvánvalóan minden szakmai háttértanulmány nélkül készült (abszurd módon a „végleges és visszavonhatatlan” jelzőkkel ellátott) külügyminiszteri program a meghirdetés pillanatában kudarcot vallott. Az az egyik legfőbb külpolitikai cél, hogy az unióban Magyarországon legyen a legmagasabb az export aránya a GDP-hez képest, nyilván hatástalan például az ukrán válságra. Az észak-iraki keresztények (csak a keresztények!) megmentése érdekében tett magyar kezdeményezéssel ahhoz a NATO-hoz kellett fordulni, melynek a szükséges eszközökkel (vadászbombázókkal) rendelkező vezető hatalma az Egyesült Államok, amellyel ma a kormány példátlan diplomáciai konfliktusban áll.

Örkény tollára kívánkozó helyzet. A miniszterelnök elhíresült „illiberálisozó” tusnádfürdői beszédében bejelentette szakítását a nyugati szövetségi rendszer értékközösségével, és megkísérli Magyarországot a többi közt a mostanra elég agresszívvé vált Oroszország érdekszférája felé irányítani. Ez is az oka, hogy Tusnádfürdő óta Orbán folyamatosan pávatáncol, és erősen el van foglalva az általa okozott külpolitikai károk kezelésével.

A magyarázat erre az abszurd helyzetre nyilvánvaló: a külpolitika a belpolitika egyszerű kivetítésévé torzult. A külpolitikai ámokfutás célja ugyanaz, mint az egész politikáé: a választói tábor egyben tartása a hívek indulatainak, a világról való leegyszerűsített gondolkodásának kiszolgálása útján. Azon az áron is, hogy Magyarország köznevetség, szövetségesei körében megvetés tárgyává válik.

A nemzetközileg nyilvánvalóan súlyosan meggyengült magyar államvezetésnek szembe kell néznie a ténnyel: ezzel a külügyminiszterrel, ezzel a miniszterelnökkel a magyar külpolitikában semmilyen hiteles fordulat nem érhető el.

Első lépésként a külügyminiszternek kell távozna, aki belföldön semmilyen támogatottsággal nem rendelkezik, a külföldi partnerek előtt pedig kezdeti faragatlan beszólásaival tárgyalásképtelenné vált. A miniszterelnök saját szövetségi rendszerében az illiberális állam meghirdetése és az új külpolitikai főirány (Oroszország, Kína, Törökország) kijelölése miatt ugyancsak hiteltelenné vált.Márpedig, aki a saját szövetségesei körében hitelét veszti, alkalmatlan az ország vezetésére. Ezért Orbánnak is mennie kell.

A szerző az Együtt külügyi szakpolitikusa

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.