galéria megtekintése

Se dicsérni, se temetni...

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 30. számában
jelent meg.

Böjte József
Népszabadság

Nagyon nehéz választási harcok közepette nyilvánosan megszólalni, mert az ember nem tévedhetetlen, és nem akar még véletlenül sem ártani, főleg nem azoknak, akiket sajátjainak tart. Sokan vannak így, miközben látják a bajt, és meg is tudják fogalmazni, és talán sejtik is, hogy merre kellene kitérni előle, nem szólnak, nem írnak, maximum informális csatornákon üzennek. Vagy ha írnak is, szőrmentén kritizálnak, inkább csak figyelmeztetnek. Fojtogató tud lenni az indulat, amikor aztán bekövetkezik, amit láttunk, éreztünk előre, de nem szóltunk. Hiszen látnivaló volt, hogy az MSZP az egész választási menetben a saját romlását készíti elő. Az a makacs és átlátszó vacakolás és kényszeredettség, ahogy végül mégis az összefogás mellett döntöttek, de ragaszkodtak Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségéhez, magával hozta a bukást. Az összefogás halogatása, a párt és maga az aktor kényszeres ragaszkodása a vezető szerephez, hiteltelenné tette az egészet, és csoda, hogy már az országgyűlési választáson nem kerültek megalázóbb szerepbe. Valószínűleg, ha nincs még az összefogás sem, akkor egyetlen körzetben sem nyernek képviselői helyet, és listán is csúfosabb lett volna az eredményük. Ez most az EU-választás kapcsán kézzelfogható és talán szoci aggyal is felismerhető bizonyosságot nyert. A hangoztatott kifogás, hogy kevesen voltak ezen a választáson, és ez nem kedvez nekik, nem ok, hanem okozat. Ők maguk is okozták a pocsék kampányukkal. De korábban kezdődött.

– Igen, okvetlenül szükséges egy nagy felújítás, hogy becsalogassuk a vevőket!... Viszont... Tudja közületek valaki, hogy tulajdonképpen mit is árulunk itt?
– Igen, okvetlenül szükséges egy nagy felújítás, hogy becsalogassuk a vevőket!... Viszont... Tudja közületek valaki, hogy tulajdonképpen mit is árulunk itt?

Az ősbűnt meggyőződésem szerint akkor követte el Mesterházy, amikor a 2010-es választások idején nem támadta a Fidesz hazugságözönét, és hagyta elhitetni az emberekkel, hogy tönkretett és csődközeli országot hagyott hátra Gyurcsány és Bajnai. Adatok sora igazolja ezen állítások hamisságát, de Mesterházy féltékenyebb volt főleg Gyurcsányra, de Bajnai sikereire is, mint hogy azokkal érvelve visszaverte volna Orbán és sameszai hazugságait. Még a kétharmados győzelmet is meg lehetett volna akadályozni, ha aktivistáit és tagságát felkészítette volna, hogy érvekkel, adatokkal és bizonyítékokkal világosítsa fel az országot a nyolc évről. Az adatok elérhetők ma is.

 

Nem könnyű a Fidesz-gépezet ellen harcolni, ma már minden a kezükben van, minden kell is nekik, és mindent meg is szereznek. Visszataszító a szerzésvágyuk, de ez sem ütötte át a szocialisták ingerküszöbét, sokkal több energia ment el a pártok közötti ésszerűtlen totojázásra, a kakasviadalokra, a féltékenységből adódó személyi vitákra. A hatástalan programkidolgozásra. A kis pártok harcosabbak voltak és aktívabbak. Jobbak a vezetőik. Mesterházy – miközben személyi hatalma erősen megnőtt a megyei elnökök és a frakció személyes kiválasztása miatt –, mondjuk ki nyíltan, nem volt képes olyan programot adni pártjának, amely legalább kétfelé tudna hatni.

Először is ellenzéki programra lett volna szükség. Komoly érvekkel és következetesen harcolva az „elmúltnyolcévezés” ellen, ugyanakkor minden lényeges Fidesz-kezdeményezésről erőteljes kritikát mondani, írni, kommunikálni, tömegrendezvényeket szervezni, azaz harcolni. Soha nem kommunikáltak nagy átütő erővel kimutatást arról, hogy az „elmúlt nyolc évben” hány százalékkal nőttek a keresetek, a nyugdíjak, a családi pótlék, hány út, iskola, víztározó épült, beruházás indult el. Ugyanakkor a nemzeti együttműködés rendszere jó néhány ziccert adott az ellensúlyok lebontásától az alkotmány ellehetetlenítésén át a sorozatos, botrányos mutyik, a közbeszerzési anomáliák és korrupciók sorozatáig. Unalomig ismerjük ezeket, ugyanakkor szinte természetesnek veszi már az ország, hogy elkövetőik mindent megtehetnek, mert nincs ellenük erő. A teljes ellenzéknek óriási leleplező dinamikával kellett volna ezekkel foglalkozni évek óta. Nem sorolom a botrányokat, amelyeket még a nyugati lapok is bőven tárgyaltak, miközben itthon nem volt képes erőteljes megmozdulásra a demokratikus oldal. A diákok mutattak példát ideig-óráig. Velük sem talált hangot az ellenzék. Az ellenzék, írom, de azt gondolom, hogy a legerősebb pártnak kellett volna mindezt szervezni, irányítani, kezdeményezni. Nem a mellét verve, hogy én vagyok a hallja, kend, de felismerve időben, hogy csak együtt lehet hatást elérni. A nagyobb, jól sikerült tüntetéseket nem a szocik szervezték. Milyen ellenzéki vezető erő az ilyen?

A másik program, amivel nem foglalkoztak, a nép. Amikor egy kis faluban azt mondják, hogy ők MSZP-képviselőt se láttak vagy húsz éve, akkor el kellene gondolkodni, hogy miért is van ez a párt. Az a stratégia, amit évek óta követ az MSZP, hogy csak a nagyvárosok számítanak meghódítandó területnek, mert a városok vonzásköre követi a várost, sose volt igaz. De a győzelmek elfedték a valóságot, hogy a falvak népe egyedül maradt. Sok szempontból, de politikai téren nagyon.

Most az ország fele abban hisz, hogy a Fidesz beveszi a mutyiba, illetve a Jobbik majd rendet csinál. A másik fele pedig nem hisz semmiben.

Lehetett volna az a program, hogy minden, hangsúlyozom, minden faluban az MSZP és az ellenzék aktivistái mérjék fel a lehetőségeket, például azt, hogyan lehet munkalehetőséget teremteni. Mennyien élnek ott kiszolgáltatottan, mit lehet kezdeni nagyobb beruházások nélkül is, mezőgazdasági szövetkezést, szociális szövetkezetet, erdőirtást, kiskertgazdálkodást, kisállattenyésztést, energetikai ültetvényeket, kiútprogramot stb.Mentorok és társadalmi munkások százai segíthettek volna, és segíthetnek majd, ha felismerik, hogy az igazi hatást úgy lehet elérni, ha konkrét segítséget nyújtanak a duma helyett. Ha nem luxusautókra költik a párt pénzét, hanem a vidék megsegítésének programjára. Ha csak megszólították volna a NÉPET… Ha ez lett volna a program, akkor a választás után nem kellett volna rádöbbenniük, hogy fogalmuk sincs, mi van az országban. Ha a pártban nem az a fő téma, hogy harcban állunk Mesterházyért, hanem az, hogy harcban állunk a hazánkért, akkor nem kellene megint a megalázó kétharmadnak szekundálni.

Az, hogy Mesterházy Attila végre lemondott, nem hoz még teljes körű változást. Csupán belátása annak, hogy rossz úton jártak. Ha sokáig vacakolnak megint a személyi kérdésekkel, őszre kihal a Jókai utca. Ha van eszük és merszük, az elnökség gyorsan választ egy alkalmas ügyvezető elnököt, és nekifognak az önkormányzati választás előkészítésének. Még van idő előrelépni, de csak ha változtatás történik, és valóban lesz hiteles üzenet, vezetés és vízió az országról. Az önkormányzati választáson sem egymás ellen kell harcolniuk, hanem együtt a többiekkel, új arccal és sokkal lendületesebben, s valóban a nép között élve.

Divat most arról nyilatkozgatni bölcs politikusoknak, bűnbakot keresve, hogy az értelmiség ne szóljon bele a dolgokba. Csak mondom, sose hallgattak ránk. Ellenkező esetben most nem itt tartanának.

* A szerző filmrendező, producer.

                                                                   ***

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.