galéria megtekintése

Schweinsteiger

0 komment


Dési András

Mondták rá, hogy öreg. Meg már lassú. Harmincegy évesen túl van pályafutása csúcsán. Bastian Schweinsteigert a franciaországi Eb előtt sokan leírták.

Most viszont éppenséggel azt írják róla, hogy egy ilyen játékos aranyat ér. Sőt, egyenesen a futball istenéhez hasonlítják a német válogatott csapatkapitányát, akit az egyébként remekül helytálló ukránok ellen az utolsó percekben cserélt be Joachim Löw szövetségi kapitány. Ahogy ezután beszáguldotta a pályát, s amilyen káprázatos gólt lőtt Mesut Özil beadásából, az csattanós válasz az őt múlt időbe tevőknek.

A vasárnap esti lille-i csodáig Schweinsteigerről nekem eddig a legerősebb élményem a 2010-es dél-afrikai világbajnokság volt. A Fokvárosban rendezett negyeddöntőben a németek 4-0-ra ütötték ki Argentínát. Az akkor még a Bayern Münchenben játszó középpályás azon a meccsen nem lőtt gólt, viszont varázsolt. A 77. percben szó szerint bolondot csinált a dél-amerikai csapat védelméből, hogy aztán az alapvonalról önzetlenül visszapasszolja a labdát a jó ütemben érkező Arne Friedrichhez. Biztosan akadnak bravúrosabb megoldások, s talán a képzőművész barátommal hangulatfokozóként elfogyasztott rozéfröccsök is megtették a magukét, mégis az a cselsorozat, az a szlalom, az a mozdulatsor felejthetetlen marad. Hat év után is.

 

Schweinsteiger pár perces produkcióját  azért is jó volt látni, mert kárpótolt azért, amit a huligánok elvettek. Az őszülő hős visszaadta az élményt, a játék szépségét. A gól mágikus pillanatát. Azt a momentumot, amikor a székeken, padon ülők lábizmai megfeszülnek, a testek emelkedni kezdenek, a karok elindulnak a levegőbe. S a mindössze három betűs szó megformálásakor, a G és az l betű között megszámlálhatatlan „ó” szakad ki a torkokon. 

Schweinsteiger mentalitásában egy igazi karmester köszön vissza. A dirigensi alakításában azonban benne van annak a tudata és felelőssége, hogy egy csapat tagja. S annak megfelelően kell viselkednie. Tette is a dolgát. Futott, becsúszott, harcolt a labdáért. S mindezt mosolyogva – görcs, erőlködés nélkül. Jelen volt a pályán.

Maradjon is. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.