galéria megtekintése

Schmidték háza

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Állítólag Schmidt Máriának kellene távoznia a Sorsok Háza éléről ahhoz, hogy egyáltalán lehessen ilyen ház. Hát, nem. Ehhez annak a szellemiségnek kell távoznia az ország éléről, amelyet Orbán Viktor képvisel az összes káderével, Schmidt Máriával, Lázár Jánossal és a többiekkel együtt, s amelynek jegyében a Sorsok Háza kiinduló koncepciója fogant.

Ez a koncepció egy perverz együttműködés eredménye volt. Schmidt Máriáé és Gerő Andrásé. Gerő András, amint az legutóbbi kötetében, a Magyar másikban (is) olvasható, a Horthy-éráról az igazságnak megfelelően megállapította, hogy „állampolgárai egy részét faji alapon, hosszú időn át dehumanizálta, azaz kétségbe vonta emberi mivoltukat... jogfosztottá tette, és végül másokkal legyilkoltatta őket”.

A magyar állam „a bűn aktív részese volt”, s az általa gyakorolt és terjesztett fajgyűlölet „képes volt szervesen és zökkenőmentesen csatlakozni a zsidóság kiirtásának nem magyar kezdeményezésből előálló szándékához”. Orbán Viktor fegyver- és elvtársa, Schmidt Mária pedig erről a rezsimről azt állítja, hogy demokratikus jogállam volt, mely védte a zsidókat, ameddig lehetett, kizárólag külső kényszerből hozott zsidóellenes intézkedéseket, és csupán nevetséges bolsevista vádaskodás, hogy a Horthy-rezsim antiszemita vagy rasszista lett volna.

A magyar kormány a lehető legegyértelműbben azonosult Schmidt felfogásával, és ennek demonstrációja a Szabadság téren annak a kurzusnak állított emlékművet, mely magánszorgalmú ebként százezrekkel növelte lemészárolt polgárainak számát az elkerülhetetlenhez képest. Gerő és Schmidt közös platformja az a kormányhatározat volt, amely szerint a Sorsok Háza, a holokauszt-évforduló reprezentatív, központi projektje „a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye” lenne.

 

Gerő azzal propagálja ezt a koncepciót, hogy „a gyerek az ártatlanság szimbóluma – nincs az az ok, ami felmentést adhat gyilkosainak”, „a gyerekkel szemben nincs helye előítéletnek”, a tömeges gyerekgyilkosságra semmilyen ideológia nem adhat „erkölcsi felmentést”. Ez az a koncepció, amellyel nyitva lehet tartani azt a kérdést, hogy van-e ok, mely felmentést ad a felnőttek legyilkolására, hogy ártatlanok voltak-e a felnőtt áldozatok, hogy volt-e és van-e létjogosultságuk a legyilkoltakkal szembeni „előítéleteknek”.

Ahogy ezen az alapon ki tudott egyezni a Horthy-rezsim tömeggyilkos, rasszista mivoltát képviselő történész ezen rezsim kincstári apologétáival, úgy kellett volna kiegyeznie az áldozatok képviseletét (amúgy jogtalanul) kisajátító Mazsihisznek a kormánnyal.

Nagyon rossz ügyet képvisel, aki azt szorgalmazza, hogy ez az elvtelen, a tiszta beszéd elkerülésére szolgáló kiegyezés bármilyen formában, bármilyen szereplőkkel és személyi feltételekkel létrejöjjön, amíg a kormány nem változtatja meg alapvetően a Horthy-rezsimről kialakított koncepcióját, és ennek jegyében el nem viteti a Szabadság térről a tömeggyilkosok angyali ártatlanságát hirdető förmedvényt, s el nem búcsúzik Schmidt Máriától ahelyett, hogy 1956 emlékét is bemocskolja az ő kormánybiztosi kinevezésével.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.