galéria megtekintése

Ságvári, a hazafi

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.

Lichtmann Sándor

Eddig tisztelettel tekintettem a Magyar Tudományos Akadémiára, de az a szégyenteljes szerep, amelyet az utca- és szervezeti nevek politikai célzatú „aktualizálásával” kapcsolatban vállalt ez a testület, alapvetően megingatta a bizalmamat. Ott valami nagyon nincs rendben, ahol nemzetközileg is elismert tudósokról, művészekről, antifasiszta mártírokról feketelistát készítenek arra hivatkozva, hogy ezek a személyek felelősek lennének a „kommunizmus bűneiért”, hogy hozzájárultak a mumusnak láttatni akart „kommunista rendszer” fennállásához. Persze jól mutatja a regnáló hatalom politikai irányultságát meg a helyzet fonákságát is, hogy Marx, Lukács György, Maxim Gorkij és harcostársam, Ságvári Endre egyszerre kerülhetett fel egy ilyen listára.

Ságvári Endrét 1942-től ismertem közelebbről, amikor az illegális mozgalomban együtt küzdöttünk a náci megszállás, illetve a nácik szövetségesei ellen. Közvetlenül megtapasztalhattam, hogy milyen erőfeszítéseket tett a béke mellett elkötelezett emberek összefogására. Amikor még lehetőségét látta, a magyar nép valóságos érdekeinek védelmében megpróbálta más értelmiségiekkel együtt eltéríteni a Horthy-rendszer vezetőit a jól láthatóan a nemzet vesztét okozó háborús politikától.

Ságvári igazi hazafiként, életét kockáztatva szervezte a náci háborús politikával szembeni ellenállást, a béke híveinek mozgalmát. Ő volt az, aki megszervezte az akkori viszonyok között rendkívüli kockázatokkal járó, 1942. március 15-én tartott többezres békepárti demonstrációt. Ságvári közreműködésével sikerült elérni, hogy a Népszava 1942-es karácsonyi számában a kor legismertebb, legtekintélyesebb közéleti és kulturális személyiségei egyszerre lépjenek fel a háború ellen.

 

1944. július 27-én, néhány órával a halála előtt találkoztam vele. Én kértem a találkozót, hogy segítsen újra felvenni illegális kapcsolatomat egy harcostársunkkal. Ságvári a találkozóra ezzel az elvtársunkkal együtt érkezett, ami a lehető legcélszerűbb megoldást jelentette, miközben az illegalitás szabályaiból következő szükséges gondosságról sem feledkezett meg. Ekkor még sikeresen meg tudtuk őrizni valamennyiünk inkognitóját. Röviden szót váltottunk, és ő már sietett is tovább. Aznap még más teendője is volt...

Nem rajta múlott, hogy órákkal később a horthysta rendőrség felismerte, és neki végül fegyverrel a kezében kellett szembeszállnia a csendőrnyomozók letartóztatási kísérletével, amely számára a kibírhatatlan kínzásokat, továbbá a biztos halált jelentette volna. Antifasiszta harcoshoz méltó, mártírhalált halt!

Ságvári Endre életével és halálával is örökre példát mutatott minden antifasisztának. Neve, személyisége csak azok számára lehet nemkívánatos, akik a gyilkos Horthy-rendszer dicsőítésének szándékával támogatják a tömegek elszegényedését okozó politikát. Ők azok, akik csak szavakban lépnek fel a fasizmus ellen, akik a demokráciára hivatkozva csak a vagyonos kisebbség érdekeit képviselik, esetleg nagyobb vagyonra vágyakoznak, és ezért védik a jelenlegi erőszakos és embertelen rendszert. Nem mástól, mint Ságvári Endre eszméitől, példaadó hazafiságától, humanista és őszintén demokratikus szellemisége erejétől.

Ma, 97 évesen is, megrögzött optimistaként remélem, hogy a mai fiatalok között is lesznek olyanok, akik emberi kiállásuk, hazaszeretetük folytán méltóak lesznek mártírhalált halt elvtársam emlékéhez.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.