galéria megtekintése

Rúgás a rendszerbe

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 04. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Mintha egy westernfilmet játszottak volna: íjakkal és nyilakkal felfegyverzett indiánok álltak szemtől szembe a jól felszerelt lovassággal. Csak éppen nem Ülő Bika és a sziúk készültek Custer tábornok 7. lovasezrede ellen, hanem a brazil őslakosok fogták ősi fegyvereiket a megfékezésükre kirendelt lovas rendőrökre. Nincsenek magukban.

A harmadik világban uralkodó tömeges nyomor teljesen anakronisztikussá tesz egy ilyen szórakoztatóipari világeseményt

A dél-amerikai országban egyre nagyobb méreteket ölt a tiltakozás a június 12-én kezdődő labdarúgó-világbajnokság ellen. A globális sportesemény sokaknak jól jön, hogy kifejezzék frusztrációjukat. Hogy dühükben rúgjanak egyet a kórházak és iskolák helyett stadionokat építő politikai rendszerbe.Meg a FIFA-ba, amely a brazilokat egzotikus díszletnek használja az extraprofittal kecsegtető futballüzlethez.

 

A vb tulajdonképpen egy óriási tiltakozási platform. Ahogy a futball iránti rajongás összehoz különböző társadalmi rétegeket, a megaesemény teret ad ahhoz is, hogy a felszínre törjenek a legkülönbözőbb elégedetlenségek. A diákok oktatási reformokat akarnak, a buszvezetők és a rendőrök magasabb béreket.

Ricardo Moraes / Reuters

Tegyük hozzá, a 199 milliós lakosú dél-amerikai országban sokan örülnek a világbajnokságnak, és a minimumnak azt tartják, hogy a selecao hatodszorra is a világ legjobb válogatottjának bizonyul. Össznépi mosolyalbumot azért nem lehetne készíteni.

Egy évvel ezelőtt, a Konföderációs Kupa alatt kirobbant erőszakos tüntetések idején szembesült a világ jelentős része azzal, hogy korántsem riói karneváli hangulat kíséri a nagy torna előkészületeit. A demonstrációk megmutatták: elmúltak azok az idők, amikor sporteseményeket gazdasági-szociális jótéteményként lehetett eladni.

A FIFA vezetői új piacokat keresnek a labdarúgó-vb nevű terméknek, Ázsia után úgy gondolták, hogy 2010-ben Dél-Afrika megérett a rendezésre. Ott majd harminc évvel az apartheid rezsim bukása után jelképes politikai üzenete volt annak, hogy a feketék sportja, a futball ilyen kiemelt szerepet kapott. Hogy a híres-hírhedt Soweto szomszédságában felépült egy rendkívüli stadion.

Igaz, a biztonsági erők teljes mozgósítását hozó világbajnokságnak nem sok köze volt a dél-afrikai valósághoz. Kivételt a tévéközvetítések alatt is zavaróan zúgó vuvuzelák jelentettek.

Brazília – a feltörekvő országok egyik jeles képviselőjeként – a labdarúgó-világbajnokságot presztízsemelő eseménynek, erődemonstrációnak tekinti. Ahogy tette Kína a 2008-as pekingi olimpiával vagy a putyini Oroszország a szocsi téli ötkarikás játékokkal. A tüntetők a presztízsre köpnek. Ők iható vizet akarnak.

A harmadik világban uralkodó tömeges nyomor, az ottani óriási társadalmi szakadékok teljesen anakronisztikussá tesznek egy ilyen szórakoztatóipari világeseményt. Neymarékon ezért is óriási a nyomás. Ha nem lesznek világbajnokok, akkor minden díszlet ledől. Akkor nem lesz mivel magyarázni a stadionokra elköltött dollármilliárdokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.