galéria megtekintése

Rózsaszín háromszög

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Minden évben feszültségek forrása a melegfelvonulás nálunk (is). A hasonló rendezvényeknek ez a sorsuk a fél- és teljes diktatúrákban. Például Oroszországban. Politikusok ezeken a helyeken úgy érzik, ezen lehet viccelődni, szívesen veszik a tág értelemben vett homofób körök elismerését. De miért van Magyarországon a melegek kapcsán ekkora érzelmi telítettség, félelem, agresszió?

A Pride lehetne unalmas, bár karneváli esemény, ki-ki ízlése szerint kezelhetné. Ha nem kellene attól félni, hogy újra kitör az erőszak. Márpedig Magyarország jó hírét nem a melegek rontják, hanem az őket támadó, esetenként verő, mindig gyalázó gyűlölködők. A napokban jött a hír: a Városligetben szivárványszínűre festett bábut fényképeztek egy villanyoszlopon. Rózsaszín háromszög volt rajta.

A melegek színeire a koncentrációs táborba zárt homoszexuális férfiak megbélyegző jelét illesztették. Ez a pusztítás ígérete akkor is, ha a bábut kirakóknak most erre nincs hatalmuk. Az Index bemutatott egy hamisított fotót, amellyel a Pride ellen akarnak gyűlöletet kelteni valakik. A képen két bőrtangába öltözött férfi vonult Párizsban. Kisfiúkat manipuláltak a fotóba, mintha erre kellene számítani a budapesti Pride-on is. A magyar nyelvű internet ez ügyben tele van gyalázkodással.

 

A gyűlölködők most a melegekre koncentrálnak. Ez egyébként – mármint a névtelen, alpári acsarkodás – világjelenség. A koncentrált uszítás alapján megjósolható: a szóbeli támadások valóságossá válnak. A virtuális térről a gyűlölet kimegy az utcára. A most az interneten mocskolódók csordában erősnek érzik magukat, s ami következik – kiszámíthatatlan. A homofóbia régóta előszobája a fasizmusoknak. Az agressziót kiválthatják a támadó privát elfojtásai, a maszkulin kultúrákban felgyülemlő gyűlölethormonok.

Az internet meg összekapcsolja őket. Alig találkoznak a kibertérben a sajátjuktól különböző nézettel, s ha igen, a gyűlölködő (hater) nem fogad el ellenérvéket. A másság elutasítása a lényege. (Ezt mindenfajta, a liberális zárt kultúrákra is érvényesnek látom.) A szélsőjobbos különítmények férfiasságkultusza nem létezhet meleggyűlölet nélkül. Nem minden homofób náci, de nehéz a nácik között a melegek iránti elfogadást fellelni. Miért olyan erős nálunk ez az másutt is létező kultúra? Mert az uralkodó politika biztosítja ehhez a megfelelő környezetet.

Üzenete a kisebbségeknek: húzzák meg magukat, ne akarjanak egyenlő jogokat. A másság elutasítását állami szinten plakátozták ki. A hatalom nem deklaráltan homofób, de kacsint a gyűlölködőknek. Semmit nem tesz ellenük, nem piszkálna egy népes, egyházi dogmákkal megtámogatott sokaságot. Az állam akadályozza, hogy a társadalom tudomásul vegye: tagjainak egy része meleg, s nem szabad akaratából az. Orbán vagy a Fidesz távolságot tart, soha nem áll a megtámadottak oldalára, soha nem tesz eleve óvó gesztusokat. Ezzel kell számolnunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.