galéria megtekintése

Rózsaszín apály

0 komment


Körösi Ivett

Gyakran hallani hámló vállú, csillogó szemű turistáktól, hogy Kuba maga a földi paradicsom. Az emberek az utcán táncolnak, lefekvés előtt hálásan pillantanak a falra, Fidel Castro porlepte portréjára.

Kétségtelen, a veterán forradalmár beintett a szigetországot luxuskuplerájként használó Amerikának, felemelte a szegényeket, s mindenki számára ingyenessé tette az oktatást és az egészségügyi ellátást. A szocialista modellen azonban hamar megmutatkoztak a repedés jelei, a népjóléti intézkedéseknek köszönhe­tően kiürült a kassza, s a kubaiak egyre éhesebben pillantottak a falon függő, akkor még tiszta portréra. Ha egyáltalán volt idejük ránézni, mert pillanatok alatt elvitték azt, akinek túl hangosan korgott a gyomra. Évtizedekkel később, az ideológiai és gazdasági szövetségesek elhullásával Kuba beismerte, hogy „aktualizálni" kell a szocialista modellt, és nyitott az Egyesült Államok felé.

Az utóbbi években mintha a latin-amerikai országok ezredfordulós baloldalra rendeződése is változna. A „rózsaszín dagály" kezd apállyá csendesedni. Másfél évtizeddel ezelőtt a térség baloldali kormányai mind arra törekedtek, hogy országaik szuverén – értsd: az USA befolyásától mentes – államokká váljanak. Olyan világgá, ahol a társadalmi különbségek és a szegénység eltűnik. Nem fukarkodtak a szociális intézkedésekkel: Venezuelában több ezer ingyenes szolgáltatást nyújtó klinikát építettek a szegények számára. Brazíliába a Világbank adatai szerint mintegy felére csökkent a mélyszegénységben élők száma a Bolsa Famíliának köszönhetően.

 

E program keretében a rászoruló családoknak a segélyért cserébe mindössze iskolába és orvoshoz kell járatniuk, vinniük a gyermekeiket.

A komoly szavazóbázist – Venezuelában egyenesen Chávez-hívőkből álló rajongótábort – eredményező intézkedésekkel azonban jócskán megcsapolták az állami büdzsét, a helyzetet rontotta a nyersanyagok világpiaci árának csökkenése és a Latin-Amerikában is egyre fontosabb szerepet betöltő kínai gazdaság növekedésének lassulása. Hozzá a botrányos korrupciós ügyek. Az egykori marxista gerilla, Dilma Rousseff tavaly ugyan ismét megnyerte az elnökválasztást Brazíliában, idén azonban tízezrek követelték a lemondását. Egyes tüntetők azt mondták, inkább visszatérnének a katonai diktatúrához, semmint olyan elnökük legyen, akinek a pártja – és talán ő is – nyakig sáros az állami olajvállalatot érintő korrup­ciós botrányban. Dilmának még a képzelőerejét sem kell használnia, hogy lássa, mi várhat rá: elég, ha átpillant a szomszédba.

Argentínában a jövő héten formálisan is véget ér a tizenkét évig tartó baloldali Kirchner-éra, s két évtized után jobboldali elnök veszi át az ország vezetését. A vasárnap esedékes venezuelai parlamenti választások is okozhatnak meglepetést, a jobboldali ellenzék olyannyira népszerű, hogy még az esetleges manipulációk ellenére is szép eredményt érhet el. Persze csak akkor, ha a múlt héten is lövöldöző rejtélyes fegyveresek célba nem vesznek ellenzéki képviselőket is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.