galéria megtekintése

Róza

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Az Egyesült Államokban tizenkétmillió illegális bevándorló él. Mind gazdasági migráns, s ennek megfelelően jelentős szerep hárul rájuk: ők szedik a paradicsomot, ők gondozzák a szőlőültetvényeket, ők szakadnak meg három műszakban a húsfeldolgozókban és ők festik ki a lakásokat.

Az amerikai törvények sokáig reményt sem adtak arra, hogy az illegálisan érkezők törvényesítsék helyzetüket, és még most, Barack Obama elnök tavalyi rendeletét követően sem egyszerű megszerezniük a tartózkodási engedélyt. 2006-tól még kerítést is építettek a több mint 3100 kilométeres déli határra. Előbb több mint ezer, majd még 568 kilométeren. Kettős kerítést, járőrökkel, elektronikus jelzőrendszerekkel, légi megfigyeléssel. Kirendelték a Nemzeti Gárdát.

„Hazafias” érzelmű texasiak távcsővel, kezükben puskával ültek a határon, hogy megvédjék földjüket az inváziótól. Ez mind nem segített, a bevándorlók egyre csak jöttek. Akkor kezdett megfogyatkozni az utánpótlás, amikor Mexikó gazdasága beindult, ipar települt a határ déli oldalára, ott is lehetségessé vált az emberhez méltó élet.

A magyar kormány most a Balkánon kirakott plakátokkal akarja elijeszteni a migránsokat. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint elemi érdeke az uniónak és Magyarországnak is, hogy eljusson az üzenet a már úton lévőkhöz, mert a statisztikák szerint a legtöbbjük gazdasági bevándorlónak számít, így nem is kaphatna menekültstátust. Mintha egy kétezer kilométert maga mögött tudó, az életét mentő szíriai családnak ez számítana.

 

A kormánypropaganda elhallgatja, hogy a bevándorlásnak igenis lehet pozitív hatása. A brit ITV televízió a napokban egy magyar diákot, Győri Rózát választotta pozitív példának: ő az első, akit a dél-londoni Southfields Academy diákjai közül valaha felvettek Oxfordba. Többet, jobban tanult, mint brit évfolyamtársai. Mert ambiciózusabb, mint ez a migránsokkal olyan gyakran megesik, tették hozzá.

És tudjuk, az amerikai vagy a brit egyetemeken az Indiából, Kínából érkezettek tűnnek ki a többiek közül, itthon pedig gyakran említik például a bolgárokat, mint akik remek partnerek az oktatásban. Nincs miért csodálkozni, a gazdasági bevándorló ugyanis általában akarattal teli, tetterős és szerény. Iskolában és a munkahelyen egyaránt. Kevesebbel is beéri, mert az is több, mint amit otthon kapott.

Elvégzi azt a munkát, amit a hazaiak nem, közben pedig vigyáz, hogy ne ütközzön a törvénnyel, mert nem akarja, hogy kitoloncolják, és eleve, szeretne beilleszkedni. Az ilyen családok gyermekei hajtanak az iskolában, előrébb akarnak jutni, erre ösztönzik őket szüleik és társaik. A francia és egyéb ellenpéldák azt mutatják, akkor van baj, ha elzáródnak előlük a felfelé vivő utak.

Az itthoni kormánykampány csak a népvándorlás árnyoldalait sulykolja, pedig az ország kifejezetten jól járna az esetleg mégis itt maradó évi néhány ezer ambiciózus, törvénytisztelő jövevénnyel. Kérdezzék meg az amerikai iparkamarát!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.