galéria megtekintése

Rossz helyen

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 04. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

A közmunka nyomor helyett tisztes szegénységet kínál – ezt találta mondani Rétvári Bence, az Orbán-kormány államtitkára a múlt héten. Ez egy uniós tagállamban aligha tekinthető vonzó perspektívának, de a kijelentés – ami nem túl nagy életismeretre vall – különös értelmet nyer, amikor éppen kiderül, hogy jelentősen csökkenteni szeretnék a közfoglalkoztatott álláshelyeket.

Szóval a „tisztes szegénység” esélye is gyengül. De az igazán rászorultakat másfelől is veri az élet. A szociális támogatások rendszerének átalakítása miatt sokan végképp bajba kerülnek. Márciustól az önkormányzatok saját elhatározásán múlik ugyanis, hogy adnak-e lakásfenntartási támogatást, s biztosítanak-e adósságkezelési szolgáltatást, méltányossági közgyógyellátást vagy méltányossági ápolási díjat.

Ezek kis pénzek, hiszen a rendszeres segélyek összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíjminimumot, 28 és fél ezer forintot. Erre mondják, hogy az éhenhaláshoz sok, a megélhetéshez kevés. De ha az sincs, az a vég.

 

Márpedig március 1-jétől több olyan támogatási forma kikerült a szociális ellátásokról szóló törvényből, amelyet eddig a helyhatóságok annak tudatába folyósíthattak, hogy az ezzel kapcsolatos kiadásaik legalább nyolcvan-kilencven százalékát az állam megtéríti. A legszegényebb önkormányzatoknak a segélyhez nem is kellett hozzátenniük egyetlen fillér saját forrást sem, mert a köz ponti büdzséből mindent fedeztek.

A kormány viszont úgy döntött, hogy a helyhatóságok egy részét magára hagyja. A hivatalos kommunikáció szerint ezzel a rendszer igazságosabbá és átláthatóbbá válik – mondván, megszűnhetnek a korábban tapasztalt visszaélések –, ráadásul állítólag több pénzt is biztosítanak szociális támogatásokra. Azok a települések azonban, amelyek nagyobb adóbevétellel rendelkeznek, s ezért maguk fizethetik a segélyeket, biztosan nem így élik meg. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének amúgy fideszes elnöke úgy véli, legalább negyven-ötvenmilliárd forintnyi többletkötelezettséget lőcsöltek rájuk.

A hátrányos helyzetben levő községeknek kétségkívül megígérték, hogy biztosítanak egy harmincmilliárdot meghaladó keretet a különféle segélyek finanszírozására, ám egyelőre úgy tűnik, ők óvatosak. Ezt jelzi, hogy a települési támogatásokról szóló új rendeletekben a korábbi jogcímek egy része már nem szerepel. Vagyis: több helyütt megszűnik a lakásfenntartási támogatás, s nem kapnak majd segítséget a közműdíjhátralékkal küszködők sem. A tehetősebb helyhatóságok viszont készek saját forrásból is áldozni, és a városokban a segélyezettek köre talán nem szűkül.

De hogy meddig lehet feszíteni a húrt, azt nem tudni. A hatásköreik és bevételeik nagy részétől megfosztott önkormányzatokra meddig lehet újabb terheket rakni? És az emberekre, akiknek a sorsuk ismét csak azon múlik, hova születtek, vagy épp hol éri őket egy új jogszabály.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.