galéria megtekintése

Rossz görög utak

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 10. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

A válság kirobbanása óta hol azt halljuk, hogy 1. A Nyugat kizsákmányolta, majd magára hagyta és kiéheztette a görög népet. Ciprasz hős, aki végre nemet mond helyettünk is. 2. Vagy azt, hogy a görögök lusták, az adóelkerülés és korrupció világbajnokai. Az egyik szerint meg kell szabadulni a görögöktől, menjenek! Legyen Grexit, de be kell vasalni rajtuk az adósságokat. A másik szerint a Nyugat, főleg a német bankok kerestek már eleget a görög népen, mondjanak le a pénzükről. És a németek a megszálláskor is kirabolták Hellászt. Kié az erkölcsileg megfelelő magasság?

Görögország nehéz sorsú állam. Rengeteg szenvedés, tömeges elűzetés, lakosságcserék, a kulturális, szellemi központok elvesztése volt osztályrészük. Ehhez képest magára találásuk, nemzetépítési sikereik, politikai újraszerveződésük mérlege pozitív. Ám a görög politika másfél századon át politikai dinasztiák játékszere volt, a polgári mentalitás olyan, amilyen, az oszmán birodalomból származik, történelmük utolsó száz éve forradalmak, puccsok és államcsődök mozaikja.

Hogy a görög lakosság ezt az államot nem tartja magáénak, hogy az adóelkerülés össztársadalmi jelenség: szinte természetes. A legnagyobb adóelkerülők a leggazdagabbak. Az állam összeomlásának veszélye sok éve növeli a görögök megalázottságát. Kritizálják őket a hitelező államokban, ezt elfogadni nehéz. A szegényeknek kellene követniük a gazdagok utasításait, hogy spórolják meg a pénzt, amit majd nekik (hitelezőknek) visszafizetnek. Ez a stratégia bevált Portugáliában, Spanyolországban, Cipruson is. Ott talpra álltak, de ez Görögországban látványosan nem megy. A görögök úrrá lettek már nehezebb helyzeteken is, most azonban nagy nemzeti szembenézés és társadalmi önvizsgálat nélkül aligha sikerülhet talpra állniuk.

 

A kormány nagy támogatást kapott a társadalomtól, de aligha meri megmondani a „népnek”, hogy nem csak a külföld miatt van bajban. Tehát nemzeti szemléletváltásra van szükségük ahelyett, hogy a külföldieket szidalmazzák. Végül is a külföldi pénz nélkül, a turisták Görögországban elköltött pénze híján semmire sem mennek. Mitológiákat kell lebontani, s ez nagyobb feladat, mint a koraszülött jóléti állam fenntartása.

Ez lenne Ciprasz baloldali pártjának feladata – ha van bátorsága nekilátni. A jobboldali kormány képtelen volt cselekedni. (Pénzügyminiszterük azt kérte a görögöktől, hogy hagyják a pénzüket a hazai számlákon, miközben ő pánikszerűen brit bankokba utalta.) Ha Ciprasz nem lép, akkor a terep az Arany Hajnal neonáci párté lesz. Máris elég erős. Ha a demokratikus pártok csődöt mondanak, a gazdaság összeomlik, még többen fordulnak majd hozzá. Ennek is vannak előzményei. Az idegenellenes düh növelése ott is előkészítheti a talajt a fasizmusnak.

Látszik, hogy a megoldás elvileg következetes útjai nem járhatók. Sem az erkölcsi és piaci elveken nyugvó szigoré, sem a feltétlen szolidaritásé. Jó lenne, ha valaki jönne a gyakorlatias megoldással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.