galéria megtekintése

Rossz előjel

4 komment


N. Kósa Judit

Javaslom, írják be a Fortepan internetes fotóarchívum keresőjébe, hogy „hirdetőoszlop", és kérjék ki a budapesti találatokat. Százhatvan fénykép, láttukon rávágjuk: Budapest. Szüleink, nagyszüleink is ezek mellett a gombos tetejű, zömök oszlopok mellett nőttek fel, éppen úgy hozzátartoznak a városhoz, mint a sárga villamos meg a zöld-sárga telefonfülke. Utcabútornak hívják az ilyet, része az életünknek, mint az otthoni fotel.

Mindezt azért mondom, mert ebben a mostani, bohózattá fajuló oszlopháborúban mintha nem különösebben esne szó arról, hogy amit kitépnek a földből vagy épp visszatuszkolnak a helyére, az nem Simicskáé vagy Tarlósé, hanem a városé. Némelyik oszlop világháborúkat élt már túl, a többit az első, 1888-ban felállított darab mintájára gyártották, és van közöttük jó néhány, amelyik világörökségi területen áll, így pláne kéretik békén hagyni.

Itt van a baj. Ezt én most leírtam, Budapest-rajongó barátaim is napok óta ezt dohogják, de egy normálisan működő országban már jó ideje az erre felkent hivatal is verné a tamtamot, lobogtatva a vonatkozó rendeleteket, hogy ácsi, teszed le azonnal azt az oszlopot?! Itt viszont kuss van, mintha az örökségvédelmi hivatallal együtt a műemlékvédelmi és városképvédelmi jogszabályokat is eltörölték volna a föld színéről. Nem akarnék nagy szavakat használni, de valószínűleg egy társadalom érettségét mutatja, mennyire képes kiállni az egyéni érdeken túlmutató, annak néha még ellent is mondó közérdekért. Jelen esetben: észreveszi-e, hogy habár nemcsak a multinak, hanem neki is egyszerűbb lesz az élete, ha nincsenek műemlékesek, akik feszt beleugatnak abba, hogyan veri szét, miként újítja fel a birtokában lévő épületet, de a köz mégiscsak szegényebb lesz, ha elpusztítjuk az épített örökséget, szétbarmoljuk a régiekről ránk maradt városképet.

 

A nyolcvanas években, amikor Ráday Mihály meghirdette a városvédő mozgalmat, világos volt a helyzet: a fafejű hatalommal állt szemben a kandelábervédő népmozgalom. Most viszont a társadalom simán lenyelte, hogy a Fidesz építéshatósági üggyé degradálja a műemlékvédelmet, magyarán rablókra bízza a pandúri hivatalt, és vállat sem rándít, noha sorakoznak a bizonyítékok, hogy nincs ez rendben így. Múlthamisító habcsókot készülnek csinálni a Budavári Palotából, semmiből rekonstruálnak épületeket a Városligetben, miközben az újlakás-építés forszírozása a meglévők helyreállítása ellenében borítékolhatóvá teszi az esztelen bontást.

Talán vannak, akik még emlékeznek, hogy tíz évvel ezelőtt egy műemlékvédelmi hivatali elnök a regnáló szocialista párt polgármestereivel szembeszállva egy tollvonással védelem alá helyezte a fél pesti belvárost, hogy utat nyisson a józan észnek. Ma viszont az a jellemző, ami Bonyhádon történt: hogy a helyiek meghúzták magukat, nem szóltak, mert megorrontották, hogy a fideszes potentátok nem örülnének, ha sebtiben legalább feltárnák az előkerült templomromot. Innen nézve érthető, miért folyik háborítatlanul a hirdetőoszlop-cirkusz. Viszont igen rossz jel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.