galéria megtekintése

Romlott áru

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 26. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Alig több mint két hete Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök főtanácsadója a Népszabadságnak adott interjújában közölte, hogy a baloldal versenytárs, a Jobbik viszont ellenfél: a szélsőjobboldal az egész demokratikus közélet ellenfele.

A középre húzó kampánnyal a forma változott ugyan, de a tartalom a régi

Erre tessék, jön a szelíd hangú Navracsics Tibor miniszter, és a Kossuth rádióban fejtegetni kezdi, hogy – mivel az MSZP soha nem tagadta meg a kommunista múltat – a jelenlegi baloldallal még alapvető kérdésekben sem alakítható ki nemzeti konszenzus.

 

A Jobbiknak szerinte sok olyan támogatója van, aki korábban a baloldalra szavazott, de rádöbbent, hogy onnan nem várhat megoldást. Egyébként is, a két világháború közötti Németországban azonos volt a kommunisták és a nemzetiszocialisták alapprogramja – a demokrácia felszámolása.

A Jobbik lakossági fóruma ellen tüntetők a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola előtt 2014. március 20-án
A Jobbik lakossági fóruma ellen tüntetők a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola előtt 2014. március 20-án
Balázs Attila / MTI

Közben szerveződik az újabb békemenet, amelynek egyik vezéralakja, Fricz Tamás politológus azt írja blogjában, hogy a jobboldal a közelgő parlamenti választással befejezi a rendszerváltást (már megint), egyúttal új korszakot nyit, megtisztítva az MSZP-s és az SZDSZ-es múlttól.

Ennyit arról, hogy a Fidesz kit tekint versenytársnak, és kit ellenfélnek.

Bármennyire azt mutatják a felmérések, hogy erősödik a Jobbik, a Fidesz győzelmét továbbra is egyedül a baloldali szövetség fenyegeti. A szélsőjobb számára különösen hátrányos új választójogi rendszerben a Jobbik csak akkor válhatna kihívóvá, ha képes lenne egyéni körzetekben is nyerni. Ettől egyelőre távol vannak.

A Jobbik persze nem sokat törődik a politikai realitásokkal. A szélsőjobboldali párt alighanem már 2018-ra készül, amikor kétfrontos harcot hirdetve egyszerre akarja leváltani a Fideszt és a baloldalt.

A közelmúltban a Mandinernek nyilatkozva Vona Gábor pártelnök is arról beszélt, hogy a „stílusbeli radikalizmus” visszafogásával a párt hosszú távú, stratégiai célokat szeretne elérni.

Szemernyi kétségünk se legyen: a középre húzó kampánnyal a forma változott ugyan, de a tartalom a régi. A szélsőjobboldal maradt ugyanolyan, amilyen eddig volt. Csak éppen rájött, hogy díszcsomagolásban a romlott árut is könnyebb eladni.

Kétségtelen, hogy a Jobbik az előző ciklusban, a szocialisták kormányzása idején erősödött meg. De nem kizárólag a szocialisták miatt. A Fidesz már akkor is úgy okoskodott, hogy a baloldal agyagba döngölése szentesít minden eszközt. Ha az MSZP gyengítéséről van szó, akkor a szélsőjobboldal felemelkedése sem túl drága ár.

Többször megírtuk már, de most megismételjük: bármit gondoljon is Navracsics miniszter, kutatások szerint a Jobbik több szavazót hódított el a Fidesztől, mint az MSZP-től. Az állampárti ambíciókat dédelgető Fidesz talán úgy hiszi, hogy a Jobbikkal ráér leszámolni a választások után. A kormánypárti politikusokat hallgatva azonban, ha a feleknek szükségük lenne rá, egészen ijesztő forgatókönyvet is el tudunk képzelni. Úgy hívják: Fidesz–Jobbik-koalíció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.