galéria megtekintése

Románcvég

5 komment


Miklós Gábor

Nem fogadja külön megbeszélésre Andrzej Duda lengyel köztársasági elnököt Barack Obama. Duda ugyanarra a jövő heti, március 31-i nukleáris biztonsági csúcskonferenciára megy Washingtonba, mint Orbán Viktor.

Egyébként csodálkoznék, ha Orbánra Obama több időt szánna, mint az amerikai szempontból sokkal fontosabb Lengyelország elnökére. A lengyel–amerikai viszony az utóbbi hónapokban szokatlanul hűvös lett. Pedig a tavaly ősszel hatalomra került Jog és Igazságosság párt (PiS) minden alkalommal hangoztatja a maga Amerika-barátságát, akár szembeállítva azt a liberális elődje által favorizált német kapcsolattal, EU-elkötelezettséggel.

A PiS amerikai katonákat akar látni lengyel földön, hogy így kapjon biztonsági garanciát Oroszország ellenében. (Az amerikai katonai jelenlét egyébként igénye volt a Polgári Platform kormányának is.) Most azonban megtört valami a kapcsolatokban, a PiS politikusai hetek óta alpári módon támadják az amerikai vezetést.

 

A háttérről több lengyel lap is beszámolt. Eszerint Jaroslaw Ka­czynski pártelnök négyszemközt tárgyalt pár hete az amerikai nagykövettel, s ezt követően a PiS vezére nagyon ingerültnek látszott.

Mit mondhatott Paul W. Jones? A kiszivárogtatás szerint a nagykövet szorgalmazta, hogy a lengyel kormány fogadja el az alkotmánybíróság várható ítéletét és a Velencei Bizottság véleményét az alkotmánybírósági törvényről. Azóta kiderült, hogy a legfelsőbb jogi fórum ítéletét, amely alkotmányellenesnek nyilvánította a rá vonatkozó és számára hátrányos törvényt, a kormány nem adja ki a hivatalos közlönyben. Azzal indokolja, hogy a törvényt jogsértőnek minősítő testület hibát követett el, így döntése nem ítélet, hanem magánszemélyek megbeszéléséről kiadott közlemény. Ezt nem mondhatják a velencei bölcsek véleményéről, de hasonlóan bánnak vele.

Az amerikaiak erősen tartanak a lengyel jogállamiság megszűnésétől. Két oka lehet ennek. 1. Világpolitikai. A lengyel illiberális út meggyengíti az EU-t és erősíti Vlagyimir Putyin Oroszországát. 2. Üzleti. Az alkotmánybíróság „hatástalanítása" az egész igazságszolgáltatás lezüllésével fenyeget. Ez pedig kockázatos és előnytelen a beruházóknak.

Alapos elemzést közölt a kihunyó románcról a washingtoni Politico is. Az, hogy Duda úr mindössze egy közös fotóra kap esélyt Obamával, egy dolog. Az amerikaiak más ellenlépéseket is meglebegtettek. Esetleg nem Varsó lesz a nyári NATO-csúcs színhelye, hanem valamelyik balti állam – rebesgetik. Ennek erős üzenete lenne. A másik lehetőség, hogy a NATO keleti szárnyán elhelyezendő amerikai csapatok nem lengyel bázisokon, hanem valamelyik balti országban kapnának helyet.

A jobboldali politika térségünkben félreismeri szövetségeseit. A baráti besoroláshoz ugyanis már nem elegendő az „ellenségem ellensége" besorolás. Az amerikai elit (ha demokrata, ha nem) stabil demokráciákat, jogállamiságot, kiszámítható partnereket akar. Azt, hogy más politikát folytassanak hazájukban, mint Vlagyimir Putyin Oroszországban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.