galéria megtekintése

Röhögés a meglepetéspartiban

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A két ünnep között meglepetéspartiba hívtak: gyerekkori cimborám negyvenéves lett, és a felesége a tudta nélkül összetrombitálta régi és új barátait egy egri étterembe. Kelletlenül mentem, az efféle mulatságoktól borsózik a hátam, mert a résztvevők többnyire kínosan feszengenek a sok ismeretlen között, de az sem garantálható, hogy az ünnepelt jól érzi magát.

Pár éve emlékezetesen megjártuk. Meglepetés-házibuli készülődött egy friss születésnapos lakásában, és szegény feje nagyon csalódott volt, amikor a társaságot meglátta: a kezében ugyanis két DVD-lemezt szorongatott, azzal a két filmmel akarta tölteni a szombat estéjét, rendesen rákészült, még pattogatott kukoricát is vett magának – amit aztán felzabált persze a vendégsereg.

A barátság miatt azért mégis elfogadtam az egri meghívást, s amikor beléptem az étterembe, a harminc meghívottból a legnagyobb asztalnál már ott ültek vagy tizenöten, köztük Gergő és Jani, akit még a főiskoláról ismerek. Lám, mégis lesz hát kivel beszélgetni! A pultnál kértem egy korsót, majd odahúztam az asztaltársasághoz egy széket, és a lehető legnagyobb csöndben leültem.

 

– Szevasz, Zsolt! Hát te? – nézett rám Gergő elkerekedett szemmel.

– Semmi különös – vontam meg a vállam –, iszom egy sört, s megyek.

Hallgattak, mindenki engem nézett. A francba, gondoltam, ezt akartam elkerülni. A tervem az volt, hogy észrevétlen meghúzódom, felköszöntöm az ünnepeltet, s lelépek. Erre föl a középpontban vagyok. Gergő a segítségemre sietett:

– Zsolttal egy évfolyamon jártunk főiskolára – mondta a többieknek, akik ennek ellenére bizalmatlanul méregettek. Zavaromban felemeltem a sörömet, s azt mondtam:

– Vivát! Meghúztam a korsót, de nem ivott velem senki. Uramisten, gondoltam, hogy ezek mekkora parasztok. Tessék. Kifogtam a helyi tuskó brigádot. Reménykedtem, hogy leszállnak rólam, de az a marha nem fogta be.

– Írogatsz még? – kérdezte Gergő. Te jó ég. Ha van kérdés, amit utálok, az ez. Tizennyolc éves korom óta írásból élek, miért írogatnék?!

– És te lélegezgetsz még? – kérdeztem tőle pikírten, de helyette egy ismeretlen ultraparaszt kérdezett vissza:

– Most miért vagy bunkó? – kérdezte. – S különben is, mit csinálsz itt?

– Szerinted? – kérdeztem vissza.

– Nem látod, hogy sörözök?

– De miért itt? – kérdezte.

– Mégis, hol sörözzek, te marha? – csúszott ki a számon. – Autóbontóban?

Erre többen fölhorgadtak, pedig nem én kezdtem a tuskóságot, hanem ők, az ultraparasztok. Ebben a pillanatban kinyílt az étteremben egy belső ajtó, s kilépett rajta a cimborám felesége. Amikor meglátott, felcsillant a szeme, s odakiáltotta nekem:

– Ha végeztél, gyere át a különterembe, Zsolt! Ott van a buli!

– Öööö... már végeztem is! – válaszoltam, s ugrottam fel az asztaltól, mint a nyúl, s miközben égő fülekkel eliszkoltam, igyekeztem úgy tenni, mintha a hátam mögött feldörrenő, szörnyű nagy röhögést nem is hallanám. Pedig hallottam ám. Volt benne „vivát” is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.