galéria megtekintése

Rogán-kúra

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 14. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Alighanem közszereplői múltjának minden rutinjára szüksége volt Rogán Antalnak a Hír TV-ben. Röhögés nélkül beszélt arról: borzalmas, hogy nem tudni, kik finanszírozzák az „egyre drágább” kormányellenes tüntetéseket, nem tudni, kik állnak mögöttük, megengedhetetlen az átláthatatlanság, holott például a pártoktól elvárják a transzparenciát. Aztán, elővéve az „őszintén meg vagyok döbbenve” tekintetét, közölte, hogy „súlyos tízmilliókról beszélünk”.

Bár Rogán Antal hét végi coming outja transzparenciaigényéről nem látszik hitelesebbnek, mint ha Cecília asszony hirdetne háborút a politikusfeleségek bulvárszereplései ellen, tételezzük fel: a frakcióvezetőből valóban előtört az átláthatóság iránti olthatatlan vágy. Ezt mi egyáltalán nem bánnánk, sőt kifejezetten buzdítanánk a képviselőt új keletű érdeklődésének maradéktalan és mielőbbi kielégítésére. Az áttekintést kezdheti éppenséggel a kormányellenes tüntetőkkel is.

Különösebb kutakodásra nem lesz szüksége: a kért adatok zöme fent van a világhálón. Tudjuk, hogy miként (perselyekkel), kik (a videofelvételek sokaságán is látható tüntetők) és mennyit (pontos összegek a Facebookon) adakoztak. Az is tudható, mire költöttek: olyannyira, hogy még azt sem titkolták, vitatható módon elherdáltak nyolcezret kalciuminjekcióra a vezérszónok torkának gyógyítására.

 

A demonstrálók után Rogán frakcióvezető ráfordulhat egyéb homályos ügyekre. Hogy ne menjünk messzire, szétnézhet otthon: aznap épp hány négyzetméteres a lakása? Ugorjon le aztán a luxuslakóparki garázsba, vessen egy pillantást a családi járgányra: A3-as még az Audi, vagy felső kategóriás A6-ossá hízott az éjjel?

Mindegy is, üljön bele, guruljon el a belvárosba. Útközben, a dugóban ülve vegye elő a bérpapírokat és vesse össze a végösszeget a havi kiadásokkal és a felhalmozott családi vagyonnal, aztán szükség esetén ne féljen transzparenciáért kiáltani. Ha beért a nem is olyan rég még általa vezetett hivatalba, tegye gyorsan átláthatóvá: miért is éri meg a városrész ingatlanaiból meghívásos bolhapiacot rendezni?

Aztán esetleg eloszlathatná a homályt az ő felfogása szerint már eddig is elszámolásra kötelezett pártok kampánypénzeinek ügyében. Csak a példamutatás kedvéért – minden más párt előtt – a Fidesznél kezdjen. Lássuk, miért állíthatta az őszi választás után az Átlátszó, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország közös jelentésben, hogy a források és a kiadások továbbra is átláthatatlanok, az ellenfeleinél majd háromszor többet költő Fideszt pedig a kormány és önkormányzatok sokasága is segítette!

Apropó pártok: a felcsúti csoda feltárása és a békemenet meg a CÖF gazdálkodásának, kormányzati kapcsolathálójának átláthatóvá tétele után tisztázhatná, vajon mi lett a Fidesz gondos előkészítése után született kispártoknak odadobott adóforintok százmillióival.

Hátha nagyobb tételben is felbukkannak kalciuminjekciók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.