galéria megtekintése

Rogán, a zseni

7 komment


Batka Zoltán

Minden sejtetéssel, sugalmazással szemben a helyzet az, hogy Rogán Antal tényleg zseni. A világon egyedülállóan innovatív módszert agyalt ki. Eddig a politikus kollégák svájci számlákkal bíbelődtek, panamai ­offshore cégekkel, strómanokkal, nehezen összekalapált kommunikációs tenderekkel, EU-pályázati kiírásokkal bajlódtak. De jött Rogán. Megoldása merőben szokatlan, ám jogilag támadhatatlan.

A politikusnak egyszerűen csak feltalálóvá kell  válnia.

Nincs az a szőrösszívű ügyész – pláne Polt Péter –, aki be tudná bizonyítani, hogy a honatya a szabadidejében nem dobott össze egy digitálisaláírás-felismerő szoftvert. Az életszerűség nem jogi kategória. Rogán Antalnak tehát két törvényjavaslat között a kezébe akadt egy szakcikk az emberi aláírás digitalizációjáról, biometrikus markerekre történő lebontásáról, majd többfaktoros, integrált programmá történő alakításáról, elolvasta, belegondolt, és klikk! Hogy Rogán közgazdász? Miért, Thomas Edison végzett bármilyen műegyetemet? Mégis kipattant az isteni szikra. De hangsúlyozom: jogilag azt sem lehet kizárni, hogy Rogán szabadidejében kiagyalja a Windows 11-et, összeüti mellé az iPhone 9-et, mindeközben megtanul mandarinul.

 

Ahogy a kormányzati nagyberuházások ­környékén legyeskedő cégek is jóhiszeműen jártak el, amikor meglátták egy honatya, egy feltaláló újításában a fan­táziát, és fizettek érte. Miért kellene tudniuk, hogy a szabadalmat véletlenül pont az Orbán-kormány gazdasági ügyekben különösen befolyásos tagja jegyeztette be? Van olyan rubrika a szabadalmi bejelentőn, hogy „­Volt-e­ ön valaha is a magyar Országgyűlés ­gazdasági bizottságának elnöke?” Ugye. A cégek teljesen jogszerűen utalhatják majd a szabadalomért vagy al­kalmazásért a csilliónyi pénzt.

Az irány tehát adott, indulhat az ötletbörze! ­Mengyi Roland bejegyeztetheti a szociális célú szövetkezetek pályázatait kezelő Java-alkalmazást, Lázár János beelőzheti egy dohányipari készletnyilvántartó szoftverrel, Matolcsy György pedig mindkettejüket tromfolhatja egy merőben új, az alapítványi eszközállományt grafikai módon megjelenítő megoldással, Farkas Flórián is kiizzadhat egy forradalmi, IT-alapokon ­működő többfunkciós ingatlan-nyilvántartó rendszert, majd szépen eladják a területükön érintett cégeknek, intézményeknek.

Hogy az ellenzék se maradjon ki: Kovács Béla jobbikos honatyára vár a rakétahajtómű ­felületi hőmérsékleti adatait elemző program kifejlesztése,  az Orosz Szövetségi Űrügynökséget bizonyára érdekelné a lehetőség. Habony Árpád kampányt épít, mondjuk, a Nemzeti Neumann János-program részeként, a Fidesz szilíciumfrakciója együtt, közösen kifejleszt egy nagy, integrált, migránsfelismerő telefonos ­applikációt, amit legott elad a belügynek vagy a honvédelmi tárcának. Az egészhez nem kell más, mint néhány ráérő informatikus, ötlet, merészség, és a határ a csillagos ég  a Fidesz Magyar Infotech Párt előtt.

Egyetlen kérdés maradt. Mi lesz most a Századvéggel?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.