galéria megtekintése

Riadó

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 22. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Az utóbbi hetekben kétszer is retirált a kormányzat, ezt követően elszabadultak mind a főnök bölcsességét magasztaló, mind a meghátrálást ecsetelő következtetések. Első esetben maga a miniszterelnök hozta meg a döntést, amit úgy adott elő, hogy pusztán az elképzelésük kommunikációja kapott gellert, de nem is volt másról szó, mint a távközlési adó kiterjesztéséről. Hogy az egérút, a nemzeti konzultáció, miről fog szólni, mindegy. Orbán nem szokta meg, hogy tömegesen átlássanak a szitáján, pedig most ez történt. A cafeteria megadóztatásával kapcsolatban több részletben fújt visszavonulót a kabinet, de a kormányfő a háttérben maradhatott.

Többen úgy vélik, nemcsak technikai, hanem politikai korrekció tanúi vagyunk. Mert a hatalom szenzorai működésbe léptek, érzékeli, hogy hiába a háromszori választási győzelem, kikezdhető, elkoptatható a legitimitás. Az ellenállás az ellenzék pártjait kikerülve minden eddiginél nagyobb gyakorisággal és hatásosabban színre lépett. Kérdés, hogy lehet-e ugyanolyan módon domesztikálni, megosztani, mint eddig? Vagy egy új típusú tömegmozgalommal van dolgunk, amely hol itt, hol ott bukkan fel, látszólag más-más témában, de végül is egyazon tartalommal – így a hadviselés is nehezebb vele szemben. Ezért – jósolják – a rezsim váltót állít, óvatosabban fog mozogni. Előbb mér, utána vág. Talán még békülékenyebb, nagyvonalúbb is lesz.

Szerintem szó sincs erről. És nem csupán azért, mert nehéz volna arcvesztés nélkül megúszni, és a nimbuszon ejtett legkisebb seb is elfekélyesedhet, ha szennyezett levegő éri. A legnyomósabb érv e feltételezéssel szemben az, hogy megvalósítása nem lehetséges. A gépezet összes rúgóját, fogaskerekét a „tudjuk, merjük, tesszük” ereje hajtja, az állandó harc szereplői és hívei a siker kulcsát kizárólag ebben látják. Ráadásul amit politikájuk formálói az újabb kétharmaddal elhittek, azt elhitették a környezetükkel is. És mivel a parlamenti ellenzék „lúdjai” végképp elvesztették Ludas Matyijukat, úgy gondolták, nincs szükség az önkorrekció legenyhébb oltóanyagára sem.

 

Ezzel függ össze az a téveszméjük, hogy nemzetközi szinten sem lehet kárt tenni bennük, hiszen határon belül csak egy náluk is rosszabb alternatíva létezik. Néhány milliárdnyi adóbevételről látszatra lemondanak, de gőzerővel folyik tovább a dézsmaszedés. Mintha nem a polgár, hanem hol a „profithajhász” külföldi érdekeltségek zsebébe, hol egy látszólag félreeső fiók mélyére nyúlnának, miközben persze nyerő helyzetbe hozzák a baráti cégeket. Csakhogy egyre feltűnőbbek lesznek itt is, ott is a következmények. Az RTL vagy a Spar, esetleg a Philip Morris helyett a tüntetők a kormányt kívánják a pokolra, s a korrupciós vádakat sem enyhíti az „amerikai ármány”. A hatalom garanciája a „nagy pénzosztás”, amelyhez a lehetséges költségvetési hiány határai között kell előteremteni a forrásokat, amelyek pedig a klientúra lojalitásához éppen úgy nélkülözhetetlenek, mint a gazdasági konszolidációhoz.

Riadó harsan. De nem a visszavonulásé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.