galéria megtekintése

Rezsikrumpli

1 komment


Marnitz István

A kormány, illetve a tőle papíron független közműhivatal egyező magyarázataiból megtudhatjuk: az elmúlt másfél év során sehogy se találtak okot arra, hogy érvényesítsék a nemzetközi olaj- és gázárak összeomlását a lakossági energiatarifákban. Hivatkozásuk, hogy viszont 2013 óta 25 százalékkal csökkent a rezsi, azt sejteti, mintha az Orbán-kabinet három éve előre látta volna a – fogyasztóknak kedves – tőzsdekrachot. Ezzel a Fidesz ismét csak jelen érdekei alapján írja fölül a múltat.

Emlékezzünk csak: a rezsicsökkentéssel „az energiaszolgáltatók extraprofitját adták vissza az embereknek”. Tehát úgymond elvettek valamiféle általuk vélt plusznyereséget. A nemzetközi helyzettől függetlenül, mint rendesen. Ez ellen a közműhivatal se tiltakozott: nem tartották aggályosnak olajárcsúcsok idején a hazai energiadíjak negyedének lenyesését. Ha hűek maradnának e beállításhoz, az olajáresés miatt most a kormánynak és szakértőinek kutya kötelességük lenne tovább csökkenteni. És nem napi érdekeik mentén elfelejteni korábbi „elveiket”, utólag egy fajta jóstehetséggel felruházva önmagukat.

Az energiaárakat illető „szakértői” magyarázatok az elmúlt évtizedek során rendkívüli szélsőségeket írtak le. A hasonlóképp változékony politikai széljárásokat kiszolgáló PR-elemekké váltak. A nemzetközi olajárrobbanás mindig lakossági rezsiemelést hoz. Csökkenéskor viszont a legszentebb szakmaiság jegyében a korábbi magas árakra kell tekinteni. Ilyentájt előkerülnek a pontosan nem behatárolt „egyéb költségek” is, amelyek valamely ki nem mondott alapvetés szerint csakis emelkedhetnek.

 

Most is megtudhattuk: a nemzetközi olajárak csak 18 százalékban hatnak a lakossági rezsire. Kérdés persze, hogy e mégoly kis szeleten miért nem jelent meg a nemzetközi zuhanás. Az is kiadna vagy 6 százalékot. Mi több, a hatást a kormány a nagykereskedelmi árakban érvényesítette is. A nemzetközi olajáresésen tehát a háztartások helyett eddig az állami MVM nyert, most pedig adnak belőle az új, „nonprofit” állami gázszolgáltatásnak.

Alapvető beruházásbiztonsági kérdéseket vet fel, ha a kormány akkor juttat többletpénzt egy kiszárított ágazatnak, amikor az épp államivá válik. Szintén aggályos, hogy ha az energiahivatal törvénysértő árdöntése miatt a magántulajdonosok százmilliárdokat követelnek, e kockázatra a központi költségvetés helyett miért egy olyan állami cégnél – az MVM-nél – gyűjtögetik a tartalékokat, amelynek a konkrét ügyhöz semmi köze.

Szintén feszítő kérdés, hogy akkor a hazai energiaárak fennmaradó 82 százalékára mégis mi a kutyafüle hat, ha nem a nemzetközi energiaárak, és ezek a tényezők az elmúlt években miként változtak. Mindenesetre mi eddig nem hallottunk olyan árrobbanásról, ami ellensúlyozhatná az energiatőzsdék reccsenését.

Bár ha körülnézek, igencsak felmentek az ingatlanárak. Meg a burgonyáé. Akkor a hazai energiacégek bizonyára most vettek új lakást. Meg szeretik a krumplis tésztát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.