galéria megtekintése

Révkomáromi malőr

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 21. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Magyarország miniszterelnökének rossz tanácsadói vannak – mondta Duray Miklós a révkomáromi helyhatósági választások eredményét, főleg a Híd és a Magyar Közösség Pártja helyi koalíciójának kudarcát kommentálva. Duray elsősorban azt kifogásolta, hogy Orbán Viktort belesodorták az ottani választási kampányba. Ő pedig sokak meghökkenésére üdvözölte a két párt összefogását, holott eddig egy jó szava sem volt a Bugár Béla vezette politikai tömörülésről, amelyet Kövér László simán lenemzetárulózott.

A magyar kormányfő sem tudta azonban győzelemre segíteni a kegyekbe ajánlott polgármesterjelöltet, mert a helybeli emberek a potentátok egyezségét érdekcsoportok pártpaktumának tartották, nem pedig magyar-magyar összefogásnak. Civil kurázsijukkal viszont elérték, hogy a függetlenként induló Stubendek László személyében ismét magyar polgármestere lesz a szlovákiai magyarság egyik szellemi fellegvárának.

Számos más példa is rávilágít a sugalmazók tévedéseire, de többre is. Ugyanis ez a jelenség a hivatalosan nemzetpolitikának kikiáltott, valójában sokkal inkább Orbán Viktor hatalmi pozícióját bebetonozni kívánó taktika része, az anyaország szomszédságában élő magyar nemzetrész pedig ennek egyik eszköze. Olykor a túsza is.

 

Ha valamelyik határon túli kisebbségi tömörülés a magyar kormánypárt feltétlen, alázatos híve, és Budapestre jelentős számú támogató szavazatot képes szállítani, még vállveregetésre is méltó lesz. Ha viszont nem lép egyszerre, nem alárendeltként, hanem szuverén partnerként kíván együttműködni, hátrább szorítják vagy mellőzik.

Nemritkán a szerepek felcserélődnek, amivel leginkább a vajdasági magyar pártok szembesültek keserűen. Mostanság ez jutott a sokáig a magyar kormányfő holdudvarában kiváltságos helyzetben levő Erdélyi Magyar Néppártnak, amelynek elnökjelöltje, Szilágyi Zsolt arra döbbent rá, hogy elfogyott körülötte a budapesti levegő, és a nem is olyan rég még szinte kitaszított RMDSZ került a helyére.

A megosztó politikának alighanem a bukaresti és a pozsonyi döntéshozók örülnek a leginkább. Minden tárgyilagos elemző szerint ugyanis a székelyföldi autonómiának csak akkor lehet esélye, ha a romániai magyar pártok és más ottani érdekképviseletek legalább ebben a kérdésben nem rivalizálnak, hanem a több tervezet és stratégia közül egyet választanak és azt támogatják.

A révkomáromi felsülés ellenére nem életképtelen, nem is ördögtől való az MKP és a Híd együttműködése, amit az is igazol, hogy harminc dél-szlovákiai településen győzött a közös polgármesterjelölt. A másfél év múlva esedékes szlovákiai parlamenti választások előtt nyilvánvaló, hogy ilyen egyezségek révén szerezhető a legtöbb magyar voks. Nem kizárt tehát a sikeres megállapodás, ha rátermett és morális szempontból is feddhetetlen személyek valóban a felvidéki nemzetrész érdekeit tartják szem előtt. S főként akkor nem, ha Budapesten végre megfogadják Duray Miklós intelmét, amely szerint a nemzetpolitika nem pártpolitika.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.