galéria megtekintése

Retro falunap

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Mifelénk ha falunap van, az rendszerint prózai dolgokat jelent. Felállítják a céllövöldét, ahol az összes helyi vadász sorban áll, és egymást túllicitálva szidja a pénzéhes mutatványost, amiért elállítgatta a légpuskákat. Így még az se találja el a két hurkapálcára kipöckölt kancsal műanyag babát, aki amúgy röptében sorozza a szalonkát a kora tavaszi égbolton.

Az asszonyok előveszik a legrózsaszínűbb műselyem blúzukat, s hozzá abszolút nem illő brossokkal meg gyöngysorokkal dobják fel a toalettet. Vesznek aztán mindenik unokának egy tükrös mézeskalács szívet, meg a biztonság kedvéért maguknak még egy vállalhatatlan színű műanyag gyöngysort.

Az állatorvos berúg, s ebben organikusan követi őt a fél képviselő-testület. Este érkezik valamelyik leharcolt popsztár vagy nótaénekes, és a focipályán felállított alkalmi színpadon hamisan lenyom fél tucat közkedvelt slágert, aminek refrénjét a délelőtti válltömött blúzt immár neonfényű szabadidőruhára cserélő asszonyok egymást átkarolva, mély átéléssel éneklik. Ha a lacipecsenyések elég pénzt dobnak össze, van tűzijáték, ha nem, akkor a szilveszterkor kimentett petárdák maradékát használja a lelkes ifjúság.

 

(Ezúton arra kérem szülőfalum érintettjeit, asszonyokat, vadászokat, testületi tagokat és lacipecsenyéseket, vonatkoztassanak el most saját maguktól, s ne támadják le anyámat a boltban, hogy miket irkál a lánya: a „mifelénket” ezúttal tágabb értelemben használtam.)

Ám van, ahol emelkedettebb hangulatban, már-már éteri magasságokban mulat a nép. „Alsódobszának nemcsak múltja, jelene, de jövője is van” – jelentette ki például a Borsod megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő a minap megrendezett rendhagyó Retro Falunap keretében.

Az eseményről kiadott hivatalos közlemény szerint a megnyitón Bűdi Károly polgármester megköszönte dr. Mengyi Rolandnak, a környező településekről érkező polgármestereknek és Alsódobsza lakóinak, hogy eljöttek a rendezvényre. „A mai nap Alsódobszáé!” – mondta. Örömét fejezte ki, hogy virágzik a falu, és büszkeségét, hogy az itt élők mennyit tesznek a rendért és a tisztaságért.

Dr. Mengyi Roland beszédében méltatta a településre jellemző rendezettséget, takarosságot, a rendben tartott kerteket, utcákat és az emberek szorgalmát. „Van itt egy olyan szellem, ami önmagában erősíti ezt a közösséget” –utalt arra, hogy az alsódobszaiak egyformán gondos gazdaként dolgoznak a település fejlődése és szépülése érdekében.

Felsorolta, hogy az utóbbi időben felújításra került a tájház és a parókia, megújult a falu főtere, és a nap folyamán átadásra kerül egy mikrobusz is, ami hozzá fog járulni az itt élők komfortérzetéhez, és meg fogja könnyíteni a mindennapjaikat.

Legnagyobb nemzeti ünnepünkhöz közeledve szót ejtett államalapító István királyról is: „Nagyszerű államférfi volt, kiváló diplomáciai érzékkel” – mondta. Példaként állította a mai politikusok elé, mert „István királyunk tudta, hogyan lehetünk egyszerre európaiak, de egyben független magyarok, megőrizve nemzetünket”.

Ugye, földijeim, mennyivel más egy ilyen rendes, nem földhözragadt, retro falunap?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.