galéria megtekintése

Renoménk

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Idilli hely a bajorországi Schmarnzell. A kis falu arról lett híres, hogy a 43 lakosra harminc afrikai menekült jut. Ilyen magas külföldi arányt egyetlen más német település sem tud felmutatni. A helyiek és az egykori kaszárnyában elhelyezett migránsok között sok kapcsolat nincs, inkább egymás mellett, mint együtt élnek. Viszont senki sem gyújtogat, ahogy azt főleg a keleti tartományokban gyakran megteszik a menekültszállásokkal.

Korábban a menekültek elsősorban a könnyű felszívódás lehetőségét biztosító Nagy-Britanniába vágytak. Ma Németországba. A budapesti Keleti pályaudvar előtt ragadtak is Németországot éltették, miközben Angela Merkel kancellár nevét skandálták. Hogy eljutnak-e Németországba, azt nehéz megjósolni. Az itthoni állapotok ugyanis egyre kaotikusabbak.

Pedig elgondolkodtató a német „sikersztori”. Az, hogy a szövetségi köztársaság a szörnyű XX. századi történelmi múltjával ilyen vonzó tud lenni. A mai Németországnak van kisugárzása, „szexepilje”, amihez gazdasági ereje, a civil társadalom kiépítettsége és kultúrája egyaránt hozzájárul. Az integráció ott is messze van a tökéletestől, de arabokat, törököket, görögöket, olaszokat, oroszokat, köztük sok zsidót, délszlávokat az elmúlt évtizedekben nagy számban fogadtak. Tegyük hozzá, elsősorban az egykori NSZK területén, ahol az emberek hozzászoktak a különböző bőrszínű, etnikumú és vallású emberekkel való együttéléshez. Az a polgári lét része.

 

A volt NDK-ban kevés az idegenekkel való együttélés tapasztalata. Ezt más kelet-közép-európai országok is elmondhatják magukról. Magyarország is, amely ugyan a kirekesztő szlovák állampolgársági törvény ügyében évek óta vitában áll Pozsonnyal, a menekültkvóták ellenzésében viszont nagyon is közös hangot találnak. A nyugati, értsd német és francia állásponttal szemben erősen összezár a visegrádi blokk, bár a lengyelek és a csehek feltételekkel ugyan, de hajlandók pár száz menekültet befogadni. A Berlin–Párizs-tengely által hirdetett igazságos teherelosztást, értsd: a menekültstátussal rendelkezők kvótarendszeren alapuló áthelyezését a visegrádiak azonban visszakézből elutasítják. Ebben az etnocentrista felfogás (lásd: Magyarország magyar ország maradjon) éppen úgy benne van, mint a szuverenitás korlátozásától való félelem.

Közben a Külgazdasági és Külügyminisztériumban egymásnak adja a kilincset a Bem rakpartra a velünk szemben kritikus megnyilvánulások miatt bekéretett francia és osztrák nagykövet. A magyar kormány Európa védelmezőjeként tünteti fel magát, s nem akarja belátni, hogy a műszaki határzár eddig teljes kudarcot hozott. Miközben mindenki közös megoldást sürget, a Berlin–Párizs–Bécs trió és Budapest egymásra tolja át a felelősséget. Mindenkinek van sara, de a folyamatos sértődés, a lejáratókampányok emlegetése nem visz előre. 1989 nyarán-őszén Magyarország óriási hitelességi tőkét halmozott fel azzal, ahogy a keletnémet menekültekkel bánt. 2015-ben is szükség volna hasonló renoméra. Jót tenne. Mindannyiunknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.