galéria megtekintése

Rengett a föld

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.


Zalán Eszter
Népszabadság

Földrengés történt Európában, de azért minden megy tovább a maga útján. Körülbelül ez derül ki brüsszeli beszélgetésekből a szélsőséges erők előretörését hozó európai választást követő napon. Igaz, az euroszkeptikusok az Európai Parlament képviselői helyeinek csaknem 30 százalékát megszerezték, de a brüsszeli EU-pártiak azzal nyugtatják magukat: á, úgyis megosztottak, és nem tudjuk, hogy valóban részt akarnak-e venni az érdemi munkában, vagy csak felelőtlenül kiabálnak majd. Igaz, hogy több nagy, meghatározó tagállamban nyert nyíltan vagy kevésbé nyíltan rasszista párt, de nem kell aggódni, mert ennek belpolitikai okai vannak, és egyébként is, az európai választáson a szavazók inkább hajlandók kísérletezni, büntetni, mint a „valódi”, nemzeti választáson – mondják. Ráadásul megállt a választási részvétel 1979 óta tartó zuhanása, lám-lám, mégiscsak jól csinálunk valamit – vigasztalják magukat az EU-pártiak.

A brüsszeli EU-pártiak vasárnap óta nyugtatgatják magukat
A brüsszeli EU-pártiak vasárnap óta nyugtatgatják magukat
Vincent Kessler / Reuters

Az EU állam- és kormányfői kedden este összegyűlnek Brüsszelben, hogy megbeszéljék a választás eredményét. A szélsőségesek előretörését azonban nem fogják együtt elemezni, ezt mindenki belpolitikai problémaként kezeli. Talán majd a pártok találkozóján, kedden délután sikerül szót ejteni erről a kérdésről. Válságtanácskozás tehát európai szinten nincs. Pedig ennél azért nagyobb földrengés történt: Franciaországban és Görögországban instabilabb lett a kormány, Nagy-Britanniában a választók több mint ötven százaléka szavazott olyan pártra, amely támogatja a kilépésről szóló referendumot, amelyre, lehet, hogy már 2017 előtt sor kerül.

 

A hagyományos pártok majd mindenhol legitimációs problémákkal küszködnek, és egyáltalán nincs ötletük arra, mit kezdjenek a populistákkal, a szélsőségesek felelőtlen ígéreteivel, uszításaival. Kényszeredett válaszok születnek – rendpárti baloldal, a szélsőjobboldalra licitáló jobbközép–, de ezeknek is csak egy nyertesük lehet: a szélsőségesek. Ha a hagyományos pártok (vagy a helyükbe lépő új, de demokratikus pártok) nem veszik az intellektuális fáradságot, hogy megértsék, mi történt a választókkal a globalizáció és a válság hatására, megtörténhet az, amiről Nigel Farage, a brit euroszkeptikusok vezetője beszélt vasárnap este: „Azt akarom, hogy Európa lépjen ki az EU-ból!”

Az euró válsága megmutatta, hogy a közös pénz és maga az EU is csak a mélyebb integráció által erősíthető meg. Azt is tudtuk: reformokra van szükség, hogy a nemzeti parlamentek felügyelhessék a folyamatot, áttekinthetőbbé és a polgár számára emészthetővé váljon az egész. Szakértők már régóta mondják, hogy az eurót és az EU-t fenyegető legnagyobb veszély most nem gazdasági, hanem politikai. Vasárnap bebizonyosodott, ez a fenyegetés valódi. A következő öt évben minden eddiginél populistább, euroszkeptikusabb, cinikusabb Európai Parlamentünk lesz,miközben az EP most bír a legtöbb hatalommal és jogosítvánnyal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.