galéria megtekintése

Rendünk őre

7 komment


Ábrahám Ambrus

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, minden nemzetnek joga van maga dönteni a saját sorsáról... – mondta péntek reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök arról a népszavazásról, amelyben Nagy-Britannia az unióbeli távozás mellett döntött.

A kijelentés szikár és hideg.

Akár napirendre is térhetnénk fölötte, ám nem szabad. Mert mindenki, aki szerényen, bölcsen és minden gőgtől mentesen képes belátni saját kicsinységét, egy ilyen kérdés kapcsán felemeli tekintetét és szelíden azt mondja kérdezőjének: én visszalépek. Én nem hozhatok ilyen súlyú kérdésben döntést. És nem hozhat a szomszéd, de még annak szomszédja sem.

 

Miért nem?

A válasz bántóan profán. Azért, mert nincsenek meg a kellő mennyiségű és mélységű ismeretei. Ezek hiányában pedig nem lehet ilyen súlyú kérdésben prudens, jól megalapozott álláspontot kialakítani. Nincs kegyelem, csak hosszú és kimerítő, alapos felkészülés után lehetne az ikszet valamelyik kockába húzni. Itt ugyanis egy nemzet felemelkedése vagy romlása a tét.

Nem lenne szabad indulatoktól fűtötten, felszínes, a kor éppen aktuális politikai hullámain „lovagoltatott" populista indulatgeneráló szavakba kapaszkodva dönteni.

A magyar miniszterelnök – bizton állíthatóan – a kevesek körébe tartozik ebben az országban, akik a lehető legpontosabban tisztában vannak azzal, hogy ilyen súlyú kérdésben lehet-e népszavazást tartani. Azzal tehát, hogy nem. Mert én, te és ő, azaz mi kicsik vagyunk ehhez a döntéshez.

És vajon melyik brit döntést tartsuk tiszteletben? Azt, amelyik a népszavazáson született vagy azt, hogy annak eredményétől és következményeitől megijedve a szigetországban nagyon sokan lényegében visszacsinálnának mindent.

Orbán Viktor szavai szerint a brit döntésben a népvándorlás kérdése volt a meghatározó, azaz a bevándorlásé. Ám fájdalom, a szigetországban bevándorlás alatt nem azt értik, mint mifelénk. Ott a kelet-európai embereket nézik egyre összehúzottabb szemöldökkel. Miniszterelnökünk nyilván ezzel is tisztában van.

Magyarország ma a rendet képviseli az egyre inkább rendetlenné váló Európában – ezt is Orbán Viktor mondta a Brexit kapcsán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kara és Katasztrófavédelmi Intézete tisztavatási ünnepségén vasárnap. Aki rendezett marad – folytatta –, biztosítani tudja a biztonságot. Mert rend nélkül nincs gazdasági növekedés, nincsenek beruházások és nincsen jó élet. Álljon itt akkor a KSH legutóbbi, 2016 első negyedévéről közölt jelentésének néhány mutatója: Magyarország GDP-je az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az elemzők ennek a dupláját várták. Az előző negyedévhez képest viszont – általános megdöbbenésre – 0,8 százalékos a visszaesés. A hírek szerint ezzel kapcsolatban Orbán Viktor amolyan válságértekezletet tartott a kormányban.

Nyilván csak a rend érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.