galéria megtekintése

Rend a lelke

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 16. számában
jelent meg.


Tóth Levente
Népszabadság

Rendet akarunk-e mindannyian? Persze. Mivel nem érezzük ezt magunk körül, szomjazunk is arra, hogy rendben menjenek a dolgaink. Pártoljuk a rendet, de ettől még nem válunk rendpártivá. Az a szó ugyanis mást jelent. Más rendet és más utat hozzá. Olyat, amely erővel fedi el a társadalom gondjait. Úgy tesz, mintha volna gyorsan ható csodaszer, mintha meg lehetne spórolni a rendrakás kínjait.

Rend akkor van, ha az embereknek van munkájuk, vonzó és kiszámítható életkilátásuk, önmagukat, vagyonukat, jogaikat biztonságban érzik. Ahol nem egyre mélyülő árkok választják el az egymás ellen fordított gazdagot és szegényt, ahol nem félmegyényi területek válnak kilátástalan társadalmi gettókká, ahonnan menekül, aki csak tud, aki meg erre képtelen, az mások szája elől veszi el a falatot. Ahol nem a hatalmat habzsoló és az országot zsákmánynak tekintő vezetőket lát maga fölött az állam polgára. Ahol ez nincs, ott erősödik a rend iránti vágy és sokasodnak az arra gyorsan ható viagrapirulát kínáló pártok.

A Jobbik egyszerűen benyomul azokra a területekre, amelyeket a kormány és a baloldal parlagon hagy. Válaszokat ad azokra a problémákra, amelyekre az emberek megoldást várnak valakitől, de a kormánytól és a baloldaltól nem kapnak. A Jobbik rossz válaszokat ad, de legalább ad. Amíg nincs jó válasz, sokan hajlandók elfogadni tőle a rosszat, mert úgy érzik, hogy ők legalább foglalkoznak a gondjaikkal. A rossz kormányzás és az impotens baloldali politika az, ami a választók tömegeit a Jobbik karjaiba sodorta.

 

A baloldalnak azonban nem a Jobbikkal kell megküzdenie, hanem azokkal a társadalmi problémákkal, amelyekre sokak számára most még csak a Jobbik ad választ. Nem a Jobbikhoz képest kell alternatívát mutatnia, hanem a kormányhoz képest. Ha ezt jól teszi, az automatikusan a Jobbik retorikájára és szlogenjeire is válasz, és a ma Jobbik-szimpatizánsai is mérlegre tudják tenni, hogy a gondjaikra ki kínál elfogadhatóbb megoldást. Ma ők okkal érezhetik azt, hogy amíg a Jobbik ajánl nekik valami kézzelfoghatót, addig a többiek süketelnek vagy egyszerűen elfordítják a fejüket a problémáiktól. A Jobbikot erősítő szavazatuk minimum tiltakozás: ha válaszra sem méltattok, behúzzuk a Jobbikot, hátha attól észhez tértek. A szélsőjobbra adott szavazatok egy része azonban már nem egyszerűen protestvoks, sokkal inkább társadalmi segélykiáltás: ti, ott fönn, láttok még bennünket!? Nem? Akkor jöjjön a Jobbik, és tegyen rendet, ha csendőrrel és gárdával, akkor úgy, ugyanis nem mi hagytunk ott benneteket, hanem ti bennünket.

Gyönyörű és szörnyű képességünk a rend. Nem elég tudni, mi a kettő között a különbség. A gyönyörűért keményen meg kell dolgozni. A szörnyűhöz elég nem tenni semmit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.