galéria megtekintése

Remény a külvárosban

0 komment


Dési András

A hétfő reggel hagyományosan a zászlófelvonással indul. Az egész iskola ott sorakozik az udvaron. A lányok zöld, a fiúk bordó felsőben. A himnusz hangjaira a jobb kezét mindenki a szívére teszi. Mindez nem valahol az Egyesült Államokban játszódik le, hanem Franciaországban, Párizs egyik külvárosában, Asnieres-ben. A Marseillaise-t együtt éneklik, majd felvonják a francia trikolórt és az Európai Unió hivatalos lobogóját. – Ez nem fegyelmezés, hanem rituálé. Fontos a főleg muzulmán hátterű bevándorló családokból származó gyerekeknek is. Mert úgy érzik, hogy idetartoznak, Franciaországhoz – véli Patrick Bergot, az Antoine de Saint-Exupéryről elnevezett általános iskola igazgatója.

Az asnieres-i nem szokványos tanintézmény. Egy alapítvány, az Espérance Banlieues tartja fent. A „Külvárosok Reményét" 2012-ben indították el. Eric Mestrallet üzletember és Harry Roselmack televíziós műsorvezető felemelkedési esélyt kíván nyújtani általa a hátrányos helyzetű külvárosokból származó gyerekeknek. Leginkább azzal, hogy nem engedik őket kiesni az iskolából. A problémás eseteket ugyanis a közoktatás gyakran képtelen megfelelően kezelni. Ahogy az elgettósodott külvárosokban is gyakran csődöt mond az állam.

Asnieres a második helyszín, a nagy elbeszélőről, Alexandre Dumas-ról elnevezett első iskolát egy másik külvárosban, a Párizstól északkeletre fekvő Monfermeil-ben nyitották. Mindkét intézményt adományokból működtetik, a családoknak havi 75 eurós tandíj-hozzájárulást kell fizetniük.

 

Szabadság, testvériség és autonómia – az alapítvány ezen alapelvekre építi a Franciaországban különlegességnek, egyben kísérletnek számító iskoláikat. A szabadságot többféle értelemben is használják. A pedagógusok – profik, illetve önkéntesek – csak iránytűnek tekintik a közoktatási tananyagot. A cél, hogy csökkentsék az otthonról hozott hátrányt. A 15-18 fős osztályok tanulói­val egyfajta kommunikációs képességet próbálnak elsajátítani. Például a magázás kultúráját, hogy később fiatal felnőttként ne hulljanak ki rögtön egy állásinterjún.

Asnieres azért is figyelemre méltó, mert a település vegyes lakosságú. A Párizshoz közelebbi déli rész jómódú polgári környék, innen indult hódító útjára a Louis Vuitton, ma is itt van a luxusipari cég műhelye. Ezzel szemben Asnieres északi körzete leszakadó vidék. A polgármester odaállt a projekt mellé. A konzervatív Manuel Aeschlimann felismerte: a kísérlet segít összefogni az egyre nagyobb szociális különbségek miatt gyakran szakadó társadalmi szövetet.

A Kis herceg szerzőjéről elnevezett iskola igazgatója nem klasszikus pedagógus. Bergot 2015 nyaráig a londoni Cityben sikeres pénzügyi tanácsadóként dolgozott, majd családjával úgy döntött, hogy legalább két év alkotói szabadságra megy. Mást, a közösség számára is hasznosat szeretne csinálni. Francia hazafiakat, de nem nacionalistákat akar nevelni a gyerekekből. A tanítás végén mindenkitől személyesen, kézfogással búcsúzik el a kapuban. Gyakran mesél Nelson Mandeláról, Martin Luther Kingről és az afroamerikai polgárjogi mozgalmakról. S arról, hogy a nácizmus, a kommunizmus után egy újabb ördögi ideológia, a vallást galádul kihasználó iszlamizmussal kell szembenézni.

A közösségi szellemet Bergot mással is erősíti. A gyerekek részt vesznek az iskola takarításában. WC-t is pucolnak, ez is rituálé. Mint a közös himnuszéneklés, ez is összeforraszt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.