galéria megtekintése

Remény

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 03. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

A konvergenciaprogram politikai jelentősége az idén a nullával egyenlő. Kit érdekel, ha az ügyvezető magyar kormány benyújtja az ügyvezető Európai Bizottságnak, hogy milyen ügyeket vittek végig, és azok hova vezetnek. Ha a kétharmad nem folytatná, és/vagy nem volnánk majdhogynem teljesen biztosak abban, hogy Varga Mihály is marad, akkor legalább valamiféle közgazdasági testamentumként lehetne felfogni ezt a dokumentumot – de így ez az öröm sincs meg.

Tekinthetnénk a dokumentumot őszinte vallomásnak arról, hogy a korábbi ígéretekből és pénzszórásból mit lehet megvalósítani. A Fidesznél azonban senki sem fog igazságbeszédet tartani. Egyrészt nem ígértek annyit, hogy muszáj volna most visszafogni, másrészt náluk a legbrutálisabb megszorítást is a Fényes Jövő Nemzeti Programjának hívnák. A konvergenciaprogram elvben persze pont ez utóbbiról szólna: ez kellene hogy legyen a kormány gazdasági hatásszámításokkal alátámasztott elképzelése arról, miként lehet a következő három évben gyorsítani a gazdasági növekedést és emelni az életszínvonalat, hogy kis hazánk jól utolérje a nála fejlettebb államokat.

Vagyis konvergáljon. Ilyen elképzeléseket azonban az uniónak a héten megküldött dokumentum nem tartalmaz. A konvergenciaprogramból ugyanis csak két dolog maradt ki: a konvergencia meg a program. Az az őrület az egészben, hogy ez esetben ezzel jól jártunk. Ez a program ma nem tartalmazhatja az új kormány elképzeléseit, miután azokat még el sem fogadták, a parlament nem is ült össze. Csak számítások vannak benne arról, mi lenne, ha minden ugyanúgy maradna, holott tudjuk, hogy a Fidesz azért néhány dolgon biztos változtat majd. A forradalom folytatódik, az újabb rezsicsökkentések után az szja-kulcsot is mérsékelni kell.

 

Miután viszont a program nem tartalmazhat ilyesmit, és ezen okokból nem érdekelte a politikusokat, a közgazdászoknak nem is kellett a kiagyalt zseniális változásokat jobb színben feltüntetniük. Így a valósághoz közelítő anyagot állíthattak össze. Bár a kincstári optimizmus megmaradt, a Fidesz-kabinet létezése óta először egy tündérmese nélküli előrejelzés készült. A számok most azért nem festenek olyan nagyon jó képet, mert reálisak.

Kiderül belőlük, hogy a felzárkózásunk nem lesz olyan gyors, mint szeretnénk, hogy lemaradunk a régióban, és a beruházásokat csak az uniós fejlesztések tartják életben, hogy a nyugdíjrendszer hosszabb távon fenntarthatatlan (néhány évtizeden belül három százalék feletti hiányt produkál). És mindez furcsamód valahol esélyt jelenthet arra, hogy a második kétharmad után esetleg tényleg elkezd a Fidesz vagy legalább az apparátusa józanul gondolkodni azon, mit kezdhetne valójában ezzel a helyzettel. Legalábbis reménykedni lehetne ebben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.