galéria megtekintése

Régi-új uradalom

0 komment


Tanács István

Nem volt véletlen, hogy maguk a mezőhegyesiek tiltakoztak a leglanyhábban a Ménesbirtok Zrt. földjeinek szétpályáztatása, ezzel a szocialisták idején privatizált részvénytársaság tönkretétele és a megmaradt munkahelyek megszűnése ellen.

Pedig még így, az utolsó nagy helyi cég állami bedöntésével is óriási veszteség érte volna a várost: a megmaradt dolgozókból munkanélküliek és közmunkások lettek volna, a vásárlóerő tovább csökken, az önkormányzat bevételei szintén, tönkremegy a helyi szolgáltatóipar, elmenekülnek a fiatalok. De a mezőhegyesiek már megélték a cukorgyár bezárását, a korábbi tömeges elbocsátásokat, lecsúszást – mindazt, amit a piacfelvásárlós, olcsó munkaerős kapitalizmus hozott. És azt, hogy a gödörből nem volt visszaút, és nem segített senki.

Az ellenzék most témát talált a Fidesz-kormány klientúraépítő földosztogatásával tönkreteendő kisváros sorsában. Úgy tűnhetett, mintha a Ménesbirtok Zrt.-t a szocialista kormányok idején megszerző tulajdonosok és menedzsment jobb lenne azoknál, akik a Fidesz-kormányok idején nyúlták le a „piszkos tizenkettő"-nek nevezett állami gazdaságokat. Mezőhegyes kezdett jelképpé válni: mint a Klik, a fekete ruhás nővér vagy a stadionok meg a felcsúti kisvasút.

 

A szemünk előtt zajló kisvárosi pusztulásra a kulisszák mögött rátelepedett egy másik történet, Lázár János és Simonka György harca. Simonka is jelkép: a kevéssé művelt, de jó képességű, gátlástalan és mohó, a feletteseihez végtelenül lojális helytartó jelképe. Azok közé a figurák közé tartozik, akiket előszeretettel hoz helyzetbe Orbán Viktor. Csakhogy az ilyen politikus egy idő után több kárt csinál, mint hasznot.

Lázár már a 2014-es helyhatósági választás után felfigyelt rá, hogy Simonka megosztja és szétveri a helyi Fidesz-szervezeteket, mert a saját érdekkörét kényszeríti rájuk a fejlesztésekben. Ellenszenvet kelt – nem a liberális médiában, nem a nagyvárosokban, hanem a jobboldali, konzervatív, tekintélytisztelő vidékiekben. A Fidesz-bázis aranytartalékában. Ezt pontosan igazolta számos választási eredmény Békés megyében.

De az ellenzék jobb lett-e attól, hogy Mezőhegyesen a fenyegetett kisemberek oldalára állt? Amikor azt kiáltotta, hogy a Fidesz-klientúra ne vegye meg az állami földet, kiáltotta-e azt is, hogy senki ne vegye meg? Nem. Az ellenzéki üzenetek szerint Simonka rossz vevő, Kun Mihály, aki családtagjaival és a Ménesbirtok menedzsmentjével az utolsó pillanatban megvett 4,8 milliárdért közel 1700 hektárt, jó vevő. A mi földbirtokosunk munkaadó, a tiétek oligarcha.

Mezőhegyesen – Lázár és az ügyben hatásosan közbenjáró Együtt-elnök, Szigetvári Viktor közreműködésével – visszaáll az állami uradalom. Hogy az állam lehet-e jó gazda? Bizonnyal. A tapasztalatok szerint leginkább ott, ahol a politika és a gazdaság ügyeit törvényesen és tisztességesen intézik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.