galéria megtekintése

Régi szép világ

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 13. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

Balog Zoltán miniszter a napokban bemutatott a tárca tizenegy államtitkárából kilencet. Csupa boldog ember. 2010-ben a csúcsminisztériumok létrehozását Orbán azzal indokolta, hogy a kevesebb minisztérium csökkenti a bürokráciát, tehát olcsóbb lesz az állam működése. Természetesen nem lett olcsóbb. Cserébe még kevésbé működik hatékonyan és átláthatóan. 11 államtitkáros gigatárca, ahol a miniszter nem ért egyik fontosabb területhez sem – az elmúlt négy évben kiderült, hogy az új struktúra alapjaiban elhibázott, érthető tehát, ha nem változtatnak rajta.Megmondták: folytatják. Legfeljebb átpakolnak a Miniszterelnökséghez minden feladatot, hogy ellen-Godzillával egyensúlyozzák ki a másikat.

De ez egy másik történet. Balog a csapatának bemutatásakor elmondta, hogy Magyarországot felosztják teherbíró és a teherbírásra képtelen családokra. Nekik külön államtitkárságaik lesznek. Azokkal a családokkal, amelyek „a vállukon viszik Magyarországot”, a családügyi és ifjúsági államtitkárság foglalkozik. A problémások, az élősködők és az egyéb selejtek a szociális ügyek és társadalmi felzárkózás államtitkárság alá tartoznak. Az utóbbi körbe tartoznak az önhibájukon kívül és az önhibájukból rászorulók, a fogyatékkal élők, a gyermekvédelmet igénylő gyerekek, valamint „roma honfitársaink nagy része”.

Még nem tudni, ki és hogyan válogat majd. Lesz egy ügyintéző, aki eldönti, te, fiam, teher vagy, állj jobbra, te meg, lányom teherhordó vagy, állj balra? Elnézést, fordítva. Egyáltalán, hogyan lehet szétosztani univerzális ellátásokat ilyen alapon? Külön egészségügy, külön családi pótlék és külön oktatás lesz a másodosztálynak, és külön az első osztálynak? (Ami az oktatást illeti, ez már részben megvalósult.)

 

Mi számít önhibának? Hibás-e az a nő, aki a társa sorozatos bántalmazása miatt, a hatóságok közönyétől kísérve munkaképtelenné válik? Hibás-e az a fiatal, akit Balog Zoltán minisztersége idején megfosztottak az értelmes szakképzés lehetőségétől, és 16 évesen nem talál magának munkát? Hibás-e az a csecsemő, akit a nyomortól alultáplált anyja képtelen szoptatni, és a magyar állam egészségügyi rendszere sem biztosít számára tápszert? Hibás-e, ha emiatt beteg lesz és nem úgy fejlődik, hogy a magyar nemzet büszke teherhordója lehessen belőle? Másrészről: a teherbíró családoknak miért kell külön államtitkárság? Hiszen ők azért azok, mert nincs szükségük segítségre.

A megkülönböztetés nyilván a népesedéspolitikával függ össze. Eddig sehogy sem tudták megoldani azt a problémát, hogy nem a teherhordók körében születik a legtöbb gyerek. Ők pedig azt szeretnék, hogy több gyerek szülessen, de lehetőleg ne ott, ahol jelenleg a leginkább hajlamos megszületni. Valószínűleg ezért van szükség külön államtitkárságra. Hátha onnan sikerül úgy ösztönözni a gyerekvállalást, hogy az csak a teherbírók kasztjában hasson. Még szerencse, hogy a kormány elkötelezett a keresztény értékek mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.