galéria megtekintése

Reggeli gyors

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 21. számában
jelent meg.


Murányi András
Népszabadság

Az nyilván úgy volt, hogy Simonné Gercsényi Gabriella 65 esztendős tordasi baromfitenyésztő-kisvállalkozó kedd hajnalban megvilágosodott: sebtében be kell hatolnia a Nemzeti Választási Irodába, és az időbélyegző határozott azonosítása után népszavazási kérdést kell indítványoznia a kiskereskedelmi szektort érintő vasárnapi munkavégzés tilalmáról.

Hogy kicsoda Simonné Gercsényi Gabriella, az teljességgel mellékes, hiszen saját példánkból is tudjuk, magyar átlagpolgárként mennyire otthonosan mozgunk a hivatalokban. Magam speciel egy bankban kezdtem a keddet, hogy tudniillik megszüntessem lakossági folyószámlámat, s bár határozottan nyitottam be a fiókba, már a fölöttébb empatikusnak tetsző biztonsági őrnek kellett végigléptetnie az alig három gombnyomásos folyamaton. Innen is látszik, hogy noha ügyes vagyok, van még mit tanulnom, amíg olyan profi és flott leszek, mint Simonné Gercsényi Gabriella, akinek nevét most már végre jól megismeri az ország; s akinek performansza kapcsán legföljebb az a döbbenetes, hogy még nem láttuk politikai elemző műsorban. Ne tessenek mosolyogni: akiben ilyen magas fokon van meg a témaérzékenység és a céltudatosság, a köz ügyeit előrevivő alázat, az méltán kaphat helyet bármely televíziós aktivitásban.

Kivált, mert Simonné Gercsényi Gabriella mást is cselekedhetett volna e reggeli órán; hogy mást ne mondjak, felügyelhette volna a tordasi baromfitenyésztés folyamatait, amelyek korántsem egyszerűek. Ott vannak mindjárt azok a precíziós kérdések, amelyek sorában olyasféle témák kiáltanak megoldásért, mint a hústípusú tyúktenyésztésben alkalmazott keresztezési eljárások vagy a pulyka testalakulásának és szervezetének fontosabb jellegzetességei. Ehhez képest – minden égető gondot hátrahagyva – szép ruhát vesz, s mintha mindennap arra járna, hivatásos politikusokat megszégyenítő módon iktatja kérdését; hát mi ez, ha nem csoda?

 

De nem csupán a polgári proaktivitás eme megnyilvánulása nevezhető minden képzeletet felülmúlónak, hanem az a jövőbe látó képesség is, amelynek birtokában Simonné Gercsényi Gabriella már akkor tudott a Kúria honlapjára éppen kedd reggel kitett információról, amikor a honlap szerkesztője még csak átfordult a másik oldalára. Képzeljük is el; honlapszerkesztő még horkol, de a fantasztikus képességű Simonné már tudja, hogy a szakember kisvártatva felébred, mit felébred, első kávéját kortyolgatva, ásítások közepette kiteszi a honlapra a boltbezárások újbóli benyújtásával kapcsolatos kérdést. Hogy aztán Simonné –miközben MSZP-aktivisták csehszlovák filmszatírákra emlékeztető módon mobilon megkapják ugyanazt az infót – kellő helyismerettel már be is lépjen az előtérbe, higgadtan időbélyegzőt izzítson, s kimérten bedugja borítékát a gépbe. Nyert.

Amúgy – dőre módon – az is átfutott a fejemen, hogy Simonné Gercsényi Gabriella előre megkapta az információt, amelyet a Kúria épületéből szivárogtattak ki, ám arra jutottam, hogy ilyesmi nem fordulhat elő.

Itt, Magyarországon semmiképpen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.