galéria megtekintése

Rátonyi Ohióban

0 komment


Horváth Gábor

Kafkai élmény volt. Ohio végtelennek tűnő síkságán autóztunk, már az összes CD-nket végighallgattuk, úgyhogy benyomtuk a rádió gombját. Éppen ott, ahová még egy állammal arrébb beállítottuk, a semmiből megszólalt Rátonyi Róbert hangja: „Gyere, Tubicám, ülj ölembe, cicám!” Félórás operett-összeállítás után még félóra magyar nóta következett, közte magyarul bemondott, magyar vonatkozású hírekkel. Néhány év Amerika után az ilyesminek meghökkentő hatása tud lenni, mi például, bár máskor tényleg nem szoktuk, teli torokból énekeltük, hogy „Éjjel az omnibusz tetején, emlékszel, kicsikém, de csoda volt!”

Ez jó évtizede történt, de Ohióban és sok más helyen ma is van még magyar rádióadás. Az Egyesült Államokban a 2010-es népszámlálási adatok szerint valamivel több mint másfél millió magyar származású ember él. Igaz, ezeknek csak töredéke beszéli felmenői nyelvét, és még sokkal kevesebb, aki odahaza, a családban is ezt használja. Már New Yorkban sincsenek tömbben, együtt élő magyarok, a 83. utcában egykor általuk és nekik emelt Magyarországi Szent Erzsébet-templomban például a metropolis siket katolikusai tartják miséiket.

Cleve­land már régen nem „a második legnagyobb magyar város”, sőt, alighanem sose volt az, még az 1920-as években sem, amikor több mint negyvenezer magyar lakosa volt. A New Or­leans melletti Árpád-honban vagy az Illinois-ban lévő Budán is lámpással kell keresni az egykori alapítók nyomait: leginkább már csak a temetőkben találni magyar neveket.

 

A magyarok politikai értelemben sem képeznek egységes tábort. Elmúltak már azok az idők, amikor akár Ohióban is komolyan befolyásolni tudták a választási eredményeket. A michigani lengyelek például sokkal nagyobb súlyt képviselnek – csakhogy Michigan nem „billegő” állam, a Demokrata Párt ott szinte biztosra mehet, Hillary Clinton jelenleg például több mint hét százalékkal vezet Donald Trump előtt. Ohióban kicsit kisebb, nem egészen öt százalék a különbség, de a jelöltek ott sem a magyarok, hanem legfeljebb az általában vett kelet-európaiak kegyeit keresik. Többségük korábban elég megbízhatóan­ a Republikánus Pártra szavazott, ám idén alighanem elgondolkodtatja őket, hogy Trump kicsit túlságosan is meleg szavakkal beszél Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Az ilyesmit lengyel, litván vagy magyar füleknek nem esik jól hallani, pláne ha gazdáik, mint az amerikai emigrá­cióban ez szokás volt, eleve oroszellenes kulturális és politikai közegben nőttek fel.

Trump könnyedén odavetett világpolitikai megjegyzései a republikánus tábor egyéb tradicionális részeit is meghökkentik, így születnek egyre-másra listák azokról az amúgy konzervatív személyiségekről, akik nyíltan deklarálják, hogy idén Hillary Clintonra fognak szavazni. Nekik címezte szavait az egykori budapesti nagykövet, Donald Blinken, aki a minap a Huffington Post honlapján emlékezett vissza a first lady 1996-os magyarországi látogatására. A veterán diplomata szerint Clinton fáradhatatlan volt és nagyon figyelt a részletekre, aminek láttán ő az elköszönéskor megjegyezte, hogy egyszer akár a külügyminiszterséggel is megpróbálkozhatna...

Az amerikai választási rendszer sajátossága, hogy egyes államokban teljesen mindegy, mi történt az elmúlt négy évben, vagy mit mondanak a jelöltek a jövőről, mert a lakosság többsége úgyis eleve balra vagy jobbra szavaz. Néhány más államban, például Ohióban azonban nem ez a helyzet, ott minden voksnak jelentősége lehet. Elég annyit megjegyezni, hogy republikánus jelölt még sosem nyerte el az elnökséget, ha nem győzött Ohióban. Úgyhogy érdemes odafigyelni a megmaradt magyarokra, lengyelekre, ukránokra és a balti országokból érkezettek leszármazottaira: még az is előfordulhat, hogy ők döntik majd el az állam 18 elektorának a sorsát, az elektorok pedig az országos választásokét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.